ваксина грип

1,1 милиарда фалшиви ваксини срещу COVID-19 в момента се търгуват на Европейския пазар. Фалшивите дози идват от предполагаеми посредници на правителствата в ЕС, заяви , генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

15 милиарда евро печалба от фалшиви ваксини

В интервю за гръцкото списание „Та Неа“ Итяля информира, че стойността на тези фалшиви медикаменти възлиза на 15 милиарда евро. В 12 държави-членки са регистрирани и разследвани фалшификати на животоспасяващите ваксини. Според Виле Итяля броят на държавите от ЕС с наличие на измамни медикаменти и по-голям, но ОЛАФ все още не е получил доказателства за това.

Продават се и фалшиви бързи тестове

Ръководителят на OLAF предупреди също за възможни измами с фалшиви бързи тестове срещу COVID-19. Той подробно разясни, че увеличаването на използването на електронна търговия засилва продажбите на фалшиви продукти в интернет. Той добави, че е трудно да се открият измамите.  Разследването не касае големи поръчки, пристигащи в ЕС с контейнери, а отделни продукти, пристигащи пред вратата на потребителя. По негови думи покупката на подобни тестове  е редно да става в специализираните аптечни магазини или при посещение на лекар в болница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!