ЕК иска да махне ДДС за жизненоважни стоки и услуги

1479

Европейската комисия предлага да се освободят от данък добавена стойност (ДДС) стоки и услуги, предоставени от Европейската комисия, органите и агенциите на ЕС на гражданите в държавите-членки по време на кризи. Това съобщи комисията на официалния си сайт днес.

ДДС затруднява ограничените бюджети при криза

„Наред с други неща, опитът с пандемията показа, че ДДС, начислен за някои трансакции, в крайна сметка е фактор за разходите в операциите за обществени поръчки. Истината е, че той затруднява ограничените бюджети. Следователно днешната инициатива ще увеличи максимално ефективността на средствата от ЕС, използвани в обществен интерес. Посоката за облегчаване  ще е по време на кризи като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Тя също така ще укрепи органите за управление на бедствия и кризи на ниво ЕС. Касае за например тези, попадащи в обхвата на здравния съюз на ЕС и механизма на ЕС за гражданска защита“, се казва в изявлението.

Без ДДС за ЕС членки и трети държави

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на комисията и други агенции и органи на ЕС да внасят и придобиват стоки и услуги без ДДС. Това ще важи, когато тези покупки се разпределят по време на спешни ситуации в ЕС. Получателите могат да бъдат държави-членки или трети страни. Облегчението ще важи за национални органи или институции като болници, национален здравен орган или орган за реагиране при бедствия.

Кои стоки ще са без ДДС?

Стоките и услугите, обхванати от предложеното освобождаване, ще са диагностични тестове и материали за тестване и лабораторно оборудване. Личните предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, халати, дезинфекционни продукти и оборудване също ще се търгуват без ДДС. Палатки, походни легла, облекло и храна; оборудване за търсене и спасяване, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки влизат в привилигированата листа.  Антимикробни средства и антибиотици, антидоти за химическа заплаха, лечение на радиационно увреждане, антитоксини, йодни таблетки също ще се продават без ДДС. Кръвни продукти или антитела, уреди за измерване на радиация, разработване, производство и снабдяване с необходимите продукти, изследователски и иновационни дейности, стратегическо складиране на продукти; фармацевтични лицензи, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещения също се предвижва да се продават без ДДС.

Кризата ни учи да сме гъвкави

Комисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви: „Пандемията COVID-19 ни научи, че този вид кризи са многостранни и имат широко въздействие върху нашите общества. Бързият и ефективен отговор е от съществено значение и ние трябва да предоставим най-добрия отговор сега, за да се подготвим за бъдещето. Днешното предложение подкрепя целта на ЕС да реагира на кризи и извънредни ситуации в ЕС. То също така ще гарантира, че финансовия отговор на усилията за помощ на ниво ЕС за борба с пандемията и подпомагане на възстановяването е максимален.“

Законът ще бъде приет със задна дата

Законодателното предложение, което ще измени директивата за ДДС, сега ще бъде представено на Европейския парламент за становище и на Съвета за приемане. Държавите-членки трябва да приемат и публикуват до 30 април 2021 г. законовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с настоящата директива. Те трябва да приложат тези мерки със задна дата от 1 януари 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!