Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков направи разкрития, свързани със злоупотребата на евросредства.

Нещата са потресаващи“, заяви в началото на днешния си брифинг министърът на културата Велислав Минеков по отношение на направените проверки във ведомството.

По време на пресконференция той обяви, че ще сигнализира българската и европейската прокуратура за случая с Ларгото в София, „Квадрат 500“ и крепостта в Ярлово, която Минеков определи като бутафорна.

Служебният министър коментира, че е получил становището на ОЛАФ за ремонта на Ларгото и подчерта, че документът е с гриф „строго секретно“ и затова не може да изнесе много информация.

„Става въпрос за изчезнали близо 4.5 млн. евро. В писмото на ОЛАФ има препоръка да се търси отговорност от трима предходни министри и един кмет“, заяви той и подчерта, че е обидно да връщаме пари.

Минеков коментира и загубата на НДК, която до 1 януари е 86.5 млн. лева. „Ще наредим пълна финансова проверка, това е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството“, каза той. Министърът изрази съмнение, че се готви приватизация на НДК, но обяви, че докато той е на поста, това няма да се случи.

Той ще поиска и проверка как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК за символичен наем. „Ще искам цялата история по отношение на това“, допълни Минеков и се закани да продължи с разкрития на следващи пресконференции.

Минеков: Кошлуков е едно от  свързаните лица по Закона „Магнитски“

Минеков коментира и темата с БНТ и посочи, че няма отговор от СЕМ по отношение дали е било законно прекъсването на Българската Националната телевизия, за да излъчи партийни пресконференции. Минеков опроверга обвиненията, които по-рано днес БНТ разпространи в писмо до медиите.

„Обвинил съм журналистите на БНТ. Това е лъжа. Няма нито дума за такова обвинение от моя страна. Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони и че това е нарушение на Националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи и престъпници. Естествено и това е лъжа. Оказва се, че безцеремонно сплашвам журналистите, още една лъжа. Упражнявам цензура върху решенията на журналистите. Как да го направя?“, каза той и подчерта, че никога не е отправял заплахи към журналисти и никога не е търсел сметка от тях.

Минеков коментира, че политическо лице не може да бъде директор на обществена или национална телевизия в Европа.

„Кошлуков има интересна политическа история. Той беше част от НДСВ и депутат, след това беше отцепник в „Новото време“, а след това е постъпил на работа в телевизия „Алфа“ и е представил пред СЕМ документ за тази си дейност“, каза той.

От думите му стана ясно, че една от фирмите, в която съучаства Кошлуков е санкционирана по закона „Магнитски“. Става дума за фирмата – No frame media.

„Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период. Ще ги помоля да се задействат незабавно“, настоя той.

По време на пресконференцията Минеков обяви, че „Репортери без граници“ са поискали да се проверят бившите медии на Пеевски, позовавайки се на „Свободна Европа“

Кошлуков отрече обиненията и заяви, че ще търси правата си в съда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!