Обикновена настинка като средство срещу COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) няма как да задължи Китай да разкрие повече за произхода на COVID-19. Това заяви Майк Райън – директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО на пресконференция. 

Специализираната агенция на ООН ще предложи проучвания, които да издигнат схващането за това как се е появил вирусът, „до следващо равнище“.

Очакваме сътрудничество, принос и подкрепа от всички наши държави членки в това наше усилие, каза Райън.

През февруари стана ясно, че има основания да се смята, че през декември 2019 г. в Ухан най-малко 1 000 души са били заразени с 13 различни щама на коронавируса.

Тогава ръководителят на международната експертна група на Световната здравна организация Питър Бен Ембарек твърди в интервю за CNN, че Китай е предоставил на намиращия се там екип данни само за 174 случая на заразяване, регистрирани през този период.

Реалният им брой обаче е много по-голям, тъй като лекарска помощ са потърсили само пациенти с тежка форма на заразяване. При някои от случаите щамовете на SARS-CoV-2 са започнали да се разпространяват от местните пазари, но друга част нямат връзка с тях.

В началото на проучването се смяташе, че вирусът е пренесен от прилеп към човека благодарение на междинен гостоприемник, докато предаването му вследствие на лабораторно изтичане е слабо вероятно. Бавното осигуряване на достъп до данни от страна на Китай увеличава опасенията, изразени от много учени, изучаващи произхода на болестта, че разпространението на Covid-19 в страната може да е започнало много преди декември 2019 г.

Мисията включва 17 учени от СЗО и 17 китайски учени. Тя е изследвала генетичния материал на вируса  от ранните случаи, до които им е бил осигурен достъп. Това им е позволило да разгледат частични генетични проби, а не само пълни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук