ГЕРБ гласуване машини

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров заяви пред БНТ, че по отношение на доставката на допълнителни машини за гласуване всичко е в ръцете на ЦИК. По думите му преговорите вчера са приключили бързо, а всичко, което се случва, е като във филм на абсурда.

ЦИК прави много грешни сметки, заяви Тодоров.

По думите му от ЦИК не са знаели, че в поръчката са включени и президентските избори. Те обаче оскъпяват процедурата почти два пъти, тъй като е много вероятно да са на два тура.

Според него се създава грешно впечатление, че от фирмата продават машините, а всъщност те отговарят основно за тяхното обслужване. Надценката е около 7-8% върху всички разходи, но сега са били склонни да го направят почти без печалба, около нула процента.

Веселин Тодоров каза, че ако се получи забавяне още 3-4 дни, технологично няма да успеят да осъществят процедурата. „Казали сме в първия момент, че няма да направим поръчката за 6,5 млн. лева“.

Призова за политическа намеса, за да бъде покрита поне себестойността на процеса. Отхвърли тезата, че саботират изборния процес.

„По стария договор за машините не е платена нито стотинка, но нямам право да го коментирам. Ние сме платили няколко милиона данъци на държавата. Крайният срок за плащане по този договор е 25 юни“, коментира Тодоров.

Припомняме, че от „Сиела Норма“, отказаха да доставят още 1500 машини, освен ако цената на поръчката не се увеличи двойно. Докато в началото, те бяха договорени устно за 6,5 млн. лева, фирмата поиска 15 млн. лева за изпълнение на същата поръчка. Тогава обявиха, не само че не могат да паднат под тази цена, а и че с всеки изминал ден тя ще се увеличава.

По-късно обаче от фирмата смениха политиката и се опитаха да се спазарят с ЦИК. На среща с Комисията Веселин Тодоров заяви, че може да бъде направена „отстъпка” от 1 милион. Така исканата от тях цена възлизаше на 14 милиона и е в резултат на готовността на доставчика да се откаже от надценката си. Въпреки това от ЦИК прекратиха преговорите със „Сиела Норма“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук