машини, гласуване

Централната избирателна комисия не е взела решение да бъде прекратена поръчката за закупуване на 1500 машини и тяхната поддръжка, но от там са прекратили преговорите със „Сиела Норма“. Това потвърдиха от ЦИК за БНТ.

До прекратяване на поръчката може да се стигне, ако няма желаещи да я изпълнят, заяви Цветзар Томов.

„Ако „Сиела“ не желае да кандидатства за тази поръчка и ако друг не се яви, ние естествено ще я прекратим“, коментира той. Според говорителя няма как да се постигне договореност, при това разминаване на позициите на двете страни и подчерта, че максималната сума за закупуването на 1500 машини и поддръжката им е 6,5 млн. лева.

„Това е максимална предложена цена при процедурата на договаряне. Това е пределна цена, която е определена в решението. Няма никакъв смисъл една организация, която не иска да се съобрази с тази пределна цена да преговаря, защото няма законово основание тя да бъде изменена“, заяви той.

Томов уточни, че в договора има допълнителна опция за закупуването на още 500 машини за провеждане на президентските избори, но увери, че тази възможност не влиза в определения сега бюджет и подчерта, че това е евентуално и не е условие за участие в поръчката.

Припомянме, че  „Сиела Норма” миналата седмица обяви, че няма как да се вмести в определение от ЦИК за целта бюджет от 6,5 милиона лева и поиска 15 милиона лева. Тогава от фирмата обявиха, че не само не могат да паднат под тази цена, а и че с всеки изминал ден тя ще се увеличава.

Днес обаче от фирмата смениха политиката и се опитаха да се спазарят с ЦИК, като на среща с Комисията Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, заяви, че може да бъде направена „отстъпка” от 1 милион. Така исканата от тях цена възлизаше на 14 милиона и е в резултат на готовността на доставчика да се откаже от надценката си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук