машини за гласуване

 „Сиела Норма”, фирмата, която достави машините за гласуване на предишните избори, отказва да достави още 1500 машини освен ако цената на поръчката не се увеличи двойно. Това стана ясно от днешното заседание на ЦИК, на което присъства и Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела“.

Цената, която е предложена от ЦИК, а именно – 6,5 милиона лева за осигуряването на 1500 машини, е изчислена на базата на цената за миналата поръчка на 9600 устройства. Представителят на „Сиела Норма” обаче сега заяви, че тези пари не биха били достатъчни заради краткия срок на поръчката.

„Парите няма да стигнат и ще води до тежки загуби за фирмата, ако се съгласи за тази цена. Все още имаме възможност да изпълним поръчката, да доставим машините, но не и при тази цена“, обяви той и добави, че сега Централната избирателна комисия ще мисли по въпроса.

По думите му едва ли на някой би му излязла сметката при този бюджет. Според него приемливата цена за поръчката на ЦИК е 15 млн. лв., като в случая тук не са начислени печалби за фирмата.

„Поръчката е същата като за парламентарните избори плюс изборите в чужбина, плюс два тура за местни избори. Всичко това прави разходите ни по-големи от предния път, в частта „услуги“, а пък в частта машини, те наистина са 6 пъти по-малко, но цената е малко по-висока когато правиш по-малки количества. Те няма да струват колкото предния път или половината от предния път, но може би няма да са 1/6, а ще са примерно 1/5 от онази цена“, обясни той и уточни, че когато се съберат всички разходи излизат доста повече от предвидения сега от ЦИК бюджет.

Попитан дали има риск предстоящите предсрочни избори да се провалят, Тодоров каза, че има известен риск, ако ЦИК не преразгледат предложения бюджет.

„Ако наистина няма някаква по-голяма гъвкавост в цената или пък не се намали обхватът на поръчката, но ако се намали това ще е частично проваляне“, коментира той.

Тодоров подчерта, че са побързали да им кажат своето мнение максимално бързо, така че да имат време да търсят други варианти. От думите му стана ясно още, че ЦИК са подготвили обществена поръчка, която е само за „Сиела“.

В крайна сметка обаче предстедателят на ЦИК – Камелия Нейкова, не прие за нормална исканата цена и заяви, че решението на Комисията вече е взето, а в случай, че „Сиела Норма” откаже поръчката, то ще се търсят други варианти.

„Тази цена не е просто произволно избрана. Тя си има своето обяснение и е съобразена с бюджетните възможности … Тази цена от 15 млн. лв. ми се струва твърде висока, защото по информацията, с която разполага ЦИК и становището на експерти, тя трудно може да бъде обоснована. А и предвид на това, че в бюджета изобщо не е заложена подобна сума, аз не смятам, че изобщо може да бъде обсъждана. Решението на ЦИК е взето“. Така председателят на ЦИК сложи точка на дебата, но въпросът за провеждането на машинното гласуване остана висящ.

Още когато ЦИК взе решението за поръчване на допълнителни машини за гласуване беше ясно, че тази задача най-вероятно ще бъде възложена на „Сиела Норма”, която досега винаги е печелила поръчките за такива устройства, поради краткия срок на изпълнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук