Тръмп

„Фейсбук” блокира профилите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във „Фейсбук” и „Инстаграм” за следващите две години.

Припомняме, че профилите му и на двете платформи бяха блокирани през януари за неопределен период от време след негови публикации за бунтовете в Капитолия в САЩ, при които загинаха няколко души. Миналия месец надзорният съвет на „Фейсбук” разкритикува наказанието без санкции.

От там заявиха, че действията на Тръмп са „сериозно нарушение на нашите правила“.

Тръмп заяви, че този ход е „обиден“ за 75-те милиона души, които са гласували за него на миналогодишните президентски избори.

„Фейсбук” е взел това решение, тъй като гигантът прекратява и политиката си, която предпазваше политиците от някои правила за модериране на съдържанието. Той вече няма да дава имунитет на политиците при публикуване на измамно или обидно съдържание.

Забраната на Тръмп е влязла в сила от датата на първоначалното спиране на 7 януари, заяви заместник-председателят на „Фейсбук” по глобалните въпроси Ник Клег в своя публикация.

„Предвид сериозността на обстоятелствата, довели до спирането на профилите на Тръмп, ние вярваме, че действията му представляват сериозно нарушение на нашите правила, които заслужават най-високото наказание, с което разполагаме“, добави той.

Забраната е одобрена съгласно нов протокол, който се прилага при нарушения на правилата на „Фейсбук”. Две години – максималната първоначална продължителност – се считат за „достатъчно дълги, за да осигурят безопасен период от време след подбудителните актове“, се казва в публикацията.

Как отговори г-н Тръмп?

В изявление Тръмп заяви: „Решението на „Фейсбук” е обида за рекордно високите 75 милиона души, плюс много други, които гласуваха за нас …“

„Не бива да приемаме тази цензура и заглушаване,  в крайна сметка ние ще победим. Страната ни не може да пренебрегва тази злоупотреба!“

По-рано тази седмица стана ясно, че комуникационната платформа, създадена от Тръмп вследствие на забраните му в социалните медии – е окончателно затворена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук