Ивайло Мирчев
На снимката: Ивайло Мирчев/ Източник: "Да, България"

Фирмата вносител на машините за гласуване извива ръцете на ЦИК по недопустим начин, възползвайки се от факта, че ЦИК няма достатъчно време. Това написа в своя Фейсбук профил бившият депутат от „Демократична България” – Ивайло Мирчев.

Трябва да се отбележи обаче, че коментарът на Иво Мирчев не е поредното безпочвено изказване на политик, тъй като самият той е собственик и основател на две български ИТ фирми и от дълго време работи в сферата на информационните технологии, където разработва решения от сектора „Интернет на нещата”.

Ето и цялото изказване на Ивайло Мирчев:

Фирмата вносител на машините за гласуване извива ръцете на ЦИК по недопустим начин. Известните като гросмайстори на политическата корупция опитват да надуят още цената за машините, използвайки, че ЦИК няма достатъчно време, за да организира процеса спокойно.

Години наред една и съща компания печели търговете за машини за гласуване. Милиони се дадоха за наемане, после за покупка на меко казано странни цени.

Какво се случва през последните дни? – Доставчикът на машините иска увеличение на цената със 75% заради по-малкия брой поръчани машини. Това е странно, защото всеки с дори минимални познания в този бизнес знае, че ценови разлики от 75% няма и са трудни за аргументиране.

Увеличаването с над два пъти на крайната цена (хардуер и услуга) показва единствено опит на фирмата да притисне държавата, използвайки монополния си статут в момента.

Един пример: оборудването на щата Охайо, САЩ със същия тип машини за гласуване (друг производител с по-високи базови цени), заедно с всички допълнителни услуги, е струвало на щата $ 55,6 млн, което при курс 1,61 лв. за долар прави малко под 90 млн лева за 16 000 машини, при несъпоставими цена на труда и услугите. Това прави малко над 8 млн. лв. за поръчка със същия обем.

Има специфични бизнеси, свикнали да съществуват в корупционното блато на ГЕРБ – подкупващи политици, които да лобират за конкретна сделка, държавни поръчки…

Това трябва да спре или да бъде ограничено до нива, които не пречат на нормалното функциониране на икономиката.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!