Христо Бозуков
На снимката: Христо Бозуков

Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан още през първите месеци на годината, а много от проектите в сектора изостават. Това заяви проф. Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и горите пред БНТ.

Според министъра от началото на изборите в министерството на земеделието е настанала апатия и лежерно отношение към действие, което е довело до забавяне на някои функции на министерството.

По въпроса за розопроизводителите министър Бозуков обясни, че в Европейската комисия вече е подадена за нотифициране помощ от около 100 лв. на декaр за розопроизводителите, които не са получили субсидии за изкупуване, но са регистрирани според Закона за розата.

Министърът обяви, че се обмисля подобен вариант и в сектора на лозарството, който да влезе в сила за следващата година.

„Хората с основание се тревожат. Ситуацията наистина е тревожна и ние правим всичко възможно с наследения оскъден бюджет да се справим със ситуацията, но възможностите са ограничени“, заяви министърът на земеделието.

Министърът на земеделието потвърди, че някои от програмите в сектора изостават значително.“

Това се случи поради неправилните политики, които се изпълняват, но всичко е законно. Хората, които получават големи субсидии си ги получават напълно законно. Вината не е тяхна. Вината е в законодателството и практиките, които се приемат както на европейско ниво, така и национално ниво“, коментира Бозуков.

По думите му най-важното нещо е контролът, а до момента той е бил силно занижаван или е неефективен, или е нееднакъв за всички бенефициенти, а в някой случаи дори прозира специално отношение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук