Производителите на розово масло са заплашени от фалити. Голяма част от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет. Причината е липсата на финансови средства.

Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите. Така розопроизводителите  правят големи разходи и не знаят дали тази година ще могат да ги покрият.

Производителите на розово масло очакват яснота от земеделското министерство

От бранша настояват Министерството на земеделието да каже колко непродадено масло има в страната. Предложенията си ще поставят за обсъждане на бъдещия Консултативен съвет по маслодайната роза при ресорния министър Десислава Танева този месец.

Розопроизводителите искат земеделското ведомство и съветът да изяснят кои дестилерии ще купуват цвят, в кой регион, колко декара ще бъдат прибрани от розопроизводителите и колко декара необран розов цвят ще остане на полето.

По думите на производителите в землището на община Гурково няма яснота дали ще бъде изкупен цветът им за тази година, нито кои от дестилериите ще работят.

Една от причините част от дестилериите да заявят, че няма да изкупуват розов цвят е, че от миналата година заради пандемията има залежала продукция, която не е реализирана на световните пазари. Колко е това розово масло производителите не знаят. Те настояват розопроизводители, които ще обявят нулева година, да бъдат обезщетени.

Проблемите в бранша са от години. Розопроизводителите не веднъж са протестирали срещу ниските изкупни цени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук