Георги Кадиев
На снимката: Георги Кадиев

Георги Кадиев е завършил Московския държавен институт по международни отношения. Има магистратури от Университета Лестър, Великобритания и Харвард. В периода от 2005 до 2007-ма година е заместник-министър на финансите. Георги Кадиев е народен представител от БСП в 40-то и 42-рото Народно събрание. Напуска по време на втория си мандат като депутат през юни 2014-та година в знак на протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. Две години по-късно създава партия с името „Нормална държава“.

 

Г-н Кадиев, според Вас има ли шанс левите партии да се обединят около БСП, за да направят наистина една алтернатива на ГЕРБ?

Вече е много късно за това нещо. Не бяха положени  никакви усилия, от никоя страна. За мен начинът да бъде победен ГЕРБ  е коалиция не на левите партии, а предизборна коалиция на всички партии, колкото и да не се понасят една друга. Това, което се случва в Унгария. В момента там пет партии- две от които са леви, две са либерални и една е крайно дясно, почти националистическа . въпреки всичко те прецениха, че срещу Орбан не могат да се справят по отделно и създадоха предизборна коалиция. Това нещо би трябвало да стане и тук, като вътре трябваше да са и БСП, и всички останали леви партии, „Демократична България” и всички други, които са срещу ГЕРБ.

Какво попречи и тук да се създаде такава коалиция като в Унгария например?

В Унгария го направиха от принуда. Когато ножът опре в кокала, когато опиташ 10 пъти и видиш, че не става по друг начин, на никой не му е приятно. Много от тези партии не се понасят едни други, имат тежка история. Но в един момент това се оказва единствената възможност. И аз мисля, че в България ситуацията е същата.

Може би ножът още не е опрял до кокала?

Според мен е опрял. Според мен пак ГЕРБ ще спечели, пак ние, всички останали партии, ще загубим изборите. И пак ГЕРБ ще управлява и тогава ще се блъскаме по главата и ще се питаме защо не сме направили коалиция. Моето усещане е, че битката на опозиционните партии или на някои от тях поне, на по-голямата част е не да спечелят изборите, а  да го добутат до следващ партньор на ГЕРБ. Доста от тях тайничко си мечтаят  как ще влязат в управлението заедно с ГЕРБ. Някои са и били в управлението с ГЕРБ. Слушам „Демократична България” как нямало да подкрепят  мандат на БСП, но ако им дадат на тях мандат щели да искат подкрепа от БСП. Някакви глупости.

Всеки се върти и си мисли как ще състави той правителство и с 10 депутата ще издигне премиер. Нищо от това няма да се случи. При положение, че имате слон в стаята, какъвто е ГЕРБ. С огромни финансови средства , с цялата изборна инфраструктура в техни ръце, с МВР в техни ръце, с купуването на гласове в техни ръце и контролът върху купуването на гласове, с медиите до голяма степен в техни ръце. Да се изправяш по отделно срещу ГЕРБ няма смисъл. За мен смисълът беше всички заедно. Но явно не са разбрали, че ножът вече е опрял до  кокала, а може и аз да бъркам.

Г-н Кадиев, смятате ли, че ако някой друг беше лидер на БСП, а не г-жа Нинова, нещата щяха да изглеждат по друг начин?

Не знам, тук трябва да спекулираме, защото нямам идея кой други би могъл да  бъде лидер на БСП. Можеше и да е по-зле, можеше и да е по-добре. Тук не говорим за обединение само на леви партии. Обединението на леви партии е относително лесно, макар че и то не се случва, но да речем, че в един момент ще се случи. Тук говорим за обединение на партии, които не се понасят една друга. Едните претендират, че са антикомунисти, другите са наследници на комунистическата партия.

Само, че тези партии би трябвало да седнат и да се обединяват върху това, в което си приличат, а не да обясняват колко са различни в това, в което се различават. В момента те точно това правят. Всяка партия обяснява колко е различна от другите.Но в края на краищата има някакви неща, които са общи за всички нас. Първото общо нещо е да отстраним ГЕРБ от властта. Ето ви едно нещо, в което си приличаме. Второ общо нещо е примерно промяна в съдебната система, институцията главен прокурор. Трето, четвърто, пето…Показвате няколко общи неща и се концентрирате върху тях. А не да обясняваме с 50 години давност кой бил и кой не бил комунист и кой откъде произлизал.

Според Вас не се очаква някаква сериозна изненада на изборите и има голяма вероятност да имаме кабинет „Борисов 4“ така ли?

Да, аз мисля, че ГЕРБ отново ще са първи. Не знам дали ще успеят да съставят кабинет, защото зависи колко гласа ще имат и дали ще има някой, който ще иска да е техен коалиционен партньор. Ако трябва да залагам днес най-висок процент бих дал на това ГЕРБ да спечели изборите и да състави следващото правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!