Rosober
Розопроизводителите се оплакват от ниската изкупна цена

Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с народните представители Светла Бъчварова и Йордан Младенов. На срещата бяха обсъдени проблемът с ниската изкупна цена на розовия цвят и забавянето на заплащанията на продукцията, както и какви мерки да бъдат предприети. Срещата се организира по инициатива на кмета на Стрелча Стойно Чачов, който вече беше изслушан от земеделската комисия в Народното събрание.

„Има проблем и всички заедно трябва да търсим неговото решаване“ – с тези думи кметът на Стрелча Стойно Чачов откри срещата с розопроизводителите.

Той обяви, че е сезирал Комисията за защита на конкуренцията, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Комисията по земеделие и храни в парламента. Изкупна цена от 2.50 за килограм розов цвят е абсолютен картел, категоричен е кметът. Той изрази притесненията си, че един от символите на държавата е на път да бъде съсипан. Емоционални изказвания имаше и от страна на някои розопроизводители.

Заместник-председателят на Комисията по земеделие в парламента Светла Бъчварова посъветва розопроизводителите да се обединят, за да могат да отстояват исканията си пред управляващите.

„Има много стъпки, които може да се предприемат, но ако спрем да берем розовия цвят, това ще е самонаказание за нас“, заяви от своя страна Антон Симеонов от сдружение “Обединение Средногорие“.

Народният представител Йордан Младенов съобщи, че следващата сряда в Комисията по земеделие в Народното събрание ще бъде изслушан земеделският министър Румен Порожанов и проблемът ще бъде разгледан.

Вторият вариант е розопроизводителите да бъдат вкарани в директните плащания и да имат обвързана подкрепа, като гаранция за помощ, допълни още Йордан Младенов.

Розопроизводителите пък обявиха, че ще продължат да отстояват исканията си. Утре в село Бяга е насрочен протест. Той ще започне в 10 часа. Протестиращите ще блокират пътя за Пловдив в знак на протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук