коронавирус

Властите в Китай крият информация относно произхода на коронавируса, се казва в материал на „Асошиейтед Прес“. Агенцията отбелязва, че нейните журналисти, включително онези, които са били в Китай, са разговаряли с „десетки изследователи от Китай и други страни“, а също така са се запознали с „имейлите, вътрешните данни и документи“, изтекли в пресата.

Според агенцията, „китайското правителство контролира строго всички изследвания, свързани с произхода на вируса, потиска някои от тях и активно подкрепя алтернативни теории, че източникът му може да е извън Китай.“

Китайските власти се опитват да попречат на учените и медийните работници да получат достъп до пещери, където гнездят прилепи, от които се твърди, че вирусът може да бъде предаден на хората.

Според източници на „Асошиейтед Прес“ пробите, получени от групата изследователи, които са били там, са „иззети“. „На специалистите по коронавирус е наредено да не говорят с медиен персонал“, се казва в доклада.

Изданието твърди, че китайските власти са отпуснали „безвъзмездни средства за стотици хиляди долари“ на учени от изследователски центрове, свързани с военните от Китай, които търсят източника на вируса.

Решението каква информация може да бъде публикувана на тези специалисти се взема от „специална комисия“, която получава инструкции директно от китайското ръководство. Твърди се, че китайските власти се опасяват от разпространението на информация, която може да „показва небрежност“ по отношение на предотвратяването на разпространението на вируса. В тази връзка те „силно ограничават“ сътрудничеството с учени от други страни в тази област, се казва в статията.

Конфронтацията между Пекин и Вашингтон се засили на фона на пандемията. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп преди това няколко пъти е заявявал, че смята Китай за отговорен за избухването й. Вашингтон обвинява Пекин в прикриване на информация за произхода на заразата и степента на нейното разпространение.

На свой ред заместник-министърът на външните работи на Китай Ле Юченг подчерта по-рано, че Пекин „не е крил никаква информация“ за коронавируса. Той изрази съжаление, че „някои политици използват ситуацията с вируса, за да очернят Китай“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук