трактор
Селският живот привлича все повече граждани

Членове на Комисията по бюджетен контрол, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април. Целта бе проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

„Очакваме реални промени в работата на съдебната власт и в работата на прокуратурата, но досега няма някакви видими резултати. Обсъдихме управлението на европейски проекти. Повторихме, че борбата с корупцията е дългосрочен процес, промяната няма да настъпи лесно. Нужен е добър анализ на управлението на евросредствата“, каза пред журналисти Томаш Здеховски, депутат от ЕП от групата на ЕНП, член на Комисията по бюджетен контрол и ръководител на делегацията.

„Доволен съм, че започнахме този разговор. Важно е да не сте по-големи бюрократи от Брюксел. Говорихме за завишаването на цените на много артикули и дейности, за да стигнем дотам, че да се плащат няколко пъти по-високи цени, отколкото в Унгария или Нидерландия. Трябва да има само един закон и той да е за всички, независимо дали говорим за богаташ или за беден човек“, каза евродепутатът.

Скандални случаи във фонд „Земеделие“

Делегацията от Европарламента се е запознала и със скандални случаи във фонд „Земеделие“ на завишени цени по проекти за закупуване на селскостопанска техника. „Цената на един трактор тук, закупен с европари, излиза четири пъти по-висока от тази в Германия или Нидерландия„, посочи Томаш Здеховски.

Той обясни, че има много сигнали и за нарушения по ОП „Регионално развитие“, при която в търговете съгласувано участват три фирми.

„Ако нормалната цена на проекта е за 30 млн. евро, се подават три оферти за 80, 90 и 110 млн. евро. Същото се случва и с техниката – предлагат се цени с двойно и тройно по-високи. А цените на производител може лесно да се проверят в Гугъл. Институциите не може ли да правят тези проверки?“, попита чешкият евродепутат.

Злоупотреби с къщи за гости

България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. За съжаление тези пари са платени от националния бюджет, т.е. от парите на всички данъкоплатци, а не от нарушителите. Това обяви германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел.

Тя посочи, че е „болезнено“ всички българи да плащат къщите на хората, които са злоупотребили и вместо да развиват туризъм в тях, за което са получили финансиране, ги ползват за лични жилища.

„Целта е тези, които са злоупотребили, те да върнат парите, но това не зависи от нас, а в ръцете на българските органи“, каза Виола фон Крамон-Таубадел.

„Всички нарушители по програмата „къщи за гости“ са дадени на Националната агенция за приходите и е въпрос на време НАП да събере обратно парите“, посочи евродепутатът Андрей Новаков. Делегацията на Комисията по бюджетен контрол е имала срещи в министерството на земеделието, откъдето са ги уверили, че НАП работи по случая.

Новаков обаче обясни, че за някои от скандалните проекти е изтекъл 5-годишният давностен срок по договорите и бизнес-плановете и за тях няма да има никакви последствия. „По проектите, за които този срок не е изтекъл, може да се стигне до отнемане на къщата“, заяви Новаков.

Наскоро разследване на Bird показа, че от 738 къщи за гости у нас, финансирани с над 200 милиона лева от ЕС, 247 се проверяват и при тях са установени нередности при отпускането на грантове от фонд „Земеделие“. Повечето къщи за гости обаче ще се разминат с проверките, защото са разплатени преди 2017 г., а Европейската прокуратура разследва случаи след 2017 г.

Слабите звена са съдебната система и прокуратурата

Евродепутатът София ин’т Велд изрази притеснения, че от страна на прокуратурата няма усещане за съществен напредък. Има вражда между главния прокурор и правителството. Не става въпрос за фигурата на главния прокурор, а системата да работи. Има съпротива от страна на някои органи.

„Ще напишем подробен доклад с препоръки към ЕК и към европейските институции за резултати. Българската система обаче трябва да си свърши работата, слабото звено е съдебната система и прокуратурата“, каза тя.

„Посещенията на комисията са регулярни. Ние се борим срещу разхищенията с европейски средства в различни страни и го правим отдавна заедно с ОЛАФ. Предстоят посещения в Кипър и Нидерландия, ще има мисии в Унгария и Турция“, каза Здеховски, но обеща възможно най-бързо да бъде посетена България отново.

„Вашите пътища може да са много евтини, но ако проектът се съфинансира с европейски фондове, изведнъж цената става висока. Липсата на разследвания и на прокурорски действия е проблемът в България“, каза Здеховски.

Европейските средства не са застрашени

„Европейските средства, ползвани от България, по-никакъв начин не са застрашени. Ние се запознавахме със стари случаи на злоупотреби. Нужна е промяна и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), защото няма ефект от дейността на комисията“, заяви Цветелина Пенкова.

„Това не е обичайна делегация на ЕП – не посетихме нито едно място, построено с европейски средства. Европейското финансиране не застрашено, защото още не е получено. Европейските институции са залети със сигнали от България, но няма реакция на тези институции“, каза Андрей Новаков, евродепутат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук