Томислав Толушич
На снимката: Томислав Толушич

Днес е арестуван бившият хърватски вицепремиер и министър на земеделието Томислав Толушич, съобщи информационният сайт „Индекс“. Арестът е извършен по заповед на Европейската прокуратура, която разследва случай във връзка с придобита от Толушич винарна. Разследването е в сферата на икономическата престъпност. Европейската прокуратура също съобщи официално за „спешни дейности по събиране на доказателства в Хърватия“, без да посочва имена.

„Днес, 7 юли 2022 г., Европейската прокуратура, в сътрудничество с Националната полицейска служба за борба с корупцията и организираната престъпност на Хърватия, провежда спешни дейности по събиране на доказателства в Хърватия. Тези дейности са свързани с две лица, заподозрени в измама със субсидии и злоупотреба със служебно положение и власт, във връзка с два съфинансирани от ЕС търга в сектора на винопроизводството“, съобщават от офиса на европейския лавен прокурор Лаура Кьовеши.

За Томислав Толушич се знае, че след излизането си от политиката, се заема с производство на вино.

„След като разпита заподозрените, прокуратурата ще вземе решение за по-нататъшни действия по случая и ще съобщи своевременно. Дотогава няма да бъдат оповестявани допълнителни подробности“, заявяват от Европейската прокуратура.

По информация на „Индекс“ къщата на Толушич във Вировитица е била претърсена. Медиите в Хърватия допълват, че е арестуван още един служител в държавната администрация, сега представител на министерството на земеделието.

Европейската прокуратура, в сътрудничество с Хърватската национална служба за борба с корупцията и организираната престъпност, събират доказателства във връзка с предполагаема злоупотреба с европейски средства, свързана с два съфинансирани от ЕС търга в сектора на винопроизводството.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук