Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън .

Преди по-малко от три години Борис Джонсън поведе консерваторите до най-голямата им изборна победа от 1987 г. насам. Сега обаче премиерът загуби подкрепата на своите депутати и подаде оставка. Как се стигна дотук?

Аферата с Крис Пинчър

В сряда, 29 юни, членът на парламента Крис Пинчър, по това време заместник-председател на Консервативната партия, отишъл в частен клуб в Лондон. По негови думи той „изпил твърде много“ и се е „изложил“. Твърди се, че опипвал двама мъже. В следствие на действията му той беше обвинен в сексуално посегателство и отстранен от длъжността си.  Това постави началото на верига от събития, които завършиха с падането на премиера Борис Джонсън.

Първо от „Даунинг стрийт“ заявиха, че Джонсън не е бил запознат с „конкретни обвинения“ за г-н Пинчър, преди да го назначи за заместник-главен секретар през февруари. Министрите по-късно повториха тази линия, въпреки че се оказа невярна.

На 4 юли BBC съобщи, че Джонсън е знаел за поне едно официално оплакване. На следващия ден бивш държавен служител – лорд Макдоналд каза, че министър-председателят е бил уведомен лично за жалбата.

Тогава Борис Джонсън призна, че му е било казано през 2019 г., и се извини, че е назначил Крис Пинчър за заместник-председател на парламентарната група.

Партигейт

През април тази година министър-председателят беше глобен за нарушаване на правилата по време на въведения във Великобритания локдаун, след като присъствал на парти за рождения си ден през юни 2020 г.

Той се извини, че е отишъл на партито в градината на Даунинг стрийт по време на първият, много строг локдаун. Лондонската полиция издаде 126 глоби на 83 души за нарушаване на правилата за локдауна по време на въпросното парти.

В доклад Сю Грей, висш държавен служител, описва поредица от социални събития посещавани от политически служители, които нарушават правилата за социална дистанция..

Джонсън е разследван от комисия на Камарата на общините за това дали съзнателно е подвел парламента.

Криза, увеличаване на разходите за живот и данъците

Инфлацията се повиши рязко през 2022 г. до 9,1%. Много от причините бяха извън контрола на Борис Джонсън. Инвазията на Русия в Украйна, например, доведе до покачване на цените на петрола и цената на храните.

И докато правителството предприе някои стъпки, например като намали митото върху горивото с 5 пенса на литър, то също така повиши данъците през април. Националното осигуряване поскъпна с 1,25 пенса за паунд.

Правителството твърди, че увеличението ще помогне за здравеопазване и социални грижи. Промените, които започнаха тази седмица, смекчиха удара, но всеки, който печели повече от £34 000 годишно, ще плаща повече.

„В средата на най-тежката криза на разходите за живот от десетилетия“, каза лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър през април, „правителството избира да увеличи данъците върху работещите хора“.

Скандалът с Оуен Патерсън

През октомври 2021 г. комисия на Камарата на общините препоръча 30-дневно отстраняване на тогавашния депутат от Консервативната партия Оуен Патерсън. Според тях  той е нарушил правилата за лобиране, като се опитал да облагодетелства компании, които са му плащали.

Консерваторите, начело с премиера,  гласуваха против отстраняването му и създадоха нова комисия, която да провери как са извършени разследванията.

След протест в крайна сметка Патерсън подаде оставка, но по-късно Джонсън призна, че не се справил добре със случая.

Липса на фокус и идеи

Борис Джонсън спечели огромното си мнозинство на базата на ясна и лесна за следване политика – „Да завършим Brexit“. Но оттогава критиците му твърдят, че на Даунинг стрийт липсват фокус и идеи.

Неговият бивш съветник, превърнал се в главен критик, Доминик Къмингс, многократно го обвиняваше, че е като излязла извън контрол пазарска количка, въртяща се от позиция на позиция.

Други поставиха под съмнение философията на министър-председателя – или дори дали той изобщо е имал такава. През юни депутатът от Консервативната партия и бивш министър Джереми Хънт обвини Джонсън в липса на „почтеност, компетентност и визия“. Изявлението на Хънт се състоя преди вот на доверие, който Джонсън спечели, но оплакванията срещу него ставаха все по-шумни.

Падението му продължи с пораженията на междинните избори, а на фона на всичко  изброено Джонсън каза, че няма да претърпи „психологическа трансформация“.

Текстът е публикуван в ВВС преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук