Човек трябва да е свободен. Цял живот правя, каквото си искам, създавах си врагове с власт, а сега ми се предлага да работя за тях. Всичко това беше експлоатирано от неолибералите, жълтата преса и дори хора, на които нашите филми са направили добро, написа той в собствения си профил във Фейсбук тази сутрин.

Припомняме, че номинацията му предизвика остра обществена реакция. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) дори организира протест, който е под наслов „Спрете гаврата с медиите!” и ще се проведе този петък от 18:30 часа пред Народното събрание.

„Гаврата с медиите трябва да бъде спряна. „Има такъв народ“ са поредните, които решиха, че могат да злоупотребяват с и без това изстрадалата медийна среда в България. Номинацията на Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии е преминаване на червена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС.”

По-рано АЕЖ публикуваха позиция за това какви трябва да бъдат кандидатите за членовете на съвета. В нея се казва „винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация“. Минути след позицията на Асоциацията се появи новината за кандидатурата на Карбовски.

Срокът за номиниране на членове на регулатора изтича в 18 ч. в четвъртък, 14-ти април. Номинации имат „Демократична България“ – Пролет Велкова и „Продължаваме промяната“, за които все още няма допълнителна информация.Правилата за избор на членове бяха гласувани миналата седмица.

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента.

Още новини от деня – четете тук.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук