Тръмп Джулиани
На снимката: Доналд Тръмп и Рудолф Джулиани

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Гардиън“ Престъпници обсъждат убийства, оръжия и наркотици в приложение тайно наблюдавано от ФБР

Приложението e част от Операция „Ironside“, ръководенa от ФБР с участието на Американската администрация за борба с наркотиците, полицейската агенция на Европейския съюз Европол и правоприлагащите агенции в повече от дузина държави. Европейските и американските власти ще направят официално изявление за операцията по-късно днес.

Световният печат

Заговори за убийства, покупки на оръжия и трафик на наркотици са били открито обсъждани на криптираната онлайн платформа „ANoM“. Наблюдението на платформата доведе до арестуването на повече от 220 души от 2018 г. насам. Сега над 100 от тези лица са с повдигнати обвинения.

Нарушителите са свързани с базираната в Австралия италианска мафия, незаконни мотоциклетни банди, азиатски престъпни синдикати и албанска организираната престъпност.

Намерените съобщения на платформата разкриват 21 заговора за убийство, конфискувани 3,7 тона наркотици, над 100 оръжия и почти 45 милиона долара в брой, от 2018 г. насам.

Глобалната операция доведе до масови арести в 18 страни.

Комисарят на АФП Рийс Кершоу заяви, че фигурите на организираната престъпност открито и без притеснение обсъждат своите дейности на платформата ANoM, без да знаят, че полицията наблюдава съобщенията им.

Приложението „ANoM“ може да бъде инсталирано само на телефони, закупени от черния пазар, които са лишени от възможността да осъществяват обаждания или да изпращат имейли. Телефоните могат да изпращат съобщения само до друго устройство, което има приложението, а престъпниците трябва да познават друг престъпник, за да получат устройство.

CNN: Нов запис на телефонно обаждане от 2019 г. разкрива как Руди Джулиани е притискал Украйна да разследва Байдън

Излезлият за първи път наяве аудио запис показва, как дългогодишният съветник на бившия президент Доналд Тръмп Руди Джулиани безмилостно оказва натиск и принуждава украинското правителство през 2019 г. да разследва неоснователни конспирации за тогавашния кандидат за президент Джо Байдън.

Световният печат

Записът е от телефонно обаждане през юли 2019 г. между Джулиани, американския дипломат Кърт Волкер и Андрий Ермак, старши съветник на украинския президент Владимир Зеленски. Обаждането предшества скандалния разговор на Тръмп със Зеленски, станал централна част от първия импийчмънт на Тръмп, в който той беше обвинен, че иска украинска помощ за кампанията си.

По време на 40-минутния разговор Джулиани неколкократно казва на Ермак, че Зеленски трябва публично да обяви разследвания за евентуална корупция от Байдън в Украйна, както и доказателства за твърденията, че Украйна се е намесила в изборите през 2016 г., за да нарани Тръмп.

Аудиото демонстрира как Джулиани агресивно призовава украинците да изпълнят поръчките на Тръмп, което подкопава често повтаряното твърдение на Тръмп, че „не е имало quid pro quo“, в което Зеленски може да осигури подкрепата на правителството на САЩ, ако прави политически услуги за Тръмп.

Обаждането е част от дългогодишните опити на Тръмп и неговите съюзници да нанесат вреда на Байдън и да подкопаят изборния процес през 2020г. Това става чрез подбуждане на чужди намеси, лъжа за измама на избиратели, опит за отмяна на резултатите и подбуждането на Щурма на Капитолия на 6 януари тази година.

В момента продължава наказателното разследване на Джулиани и сделките му в Украйна, включително дали той е нарушил законите за лобиране. Федералното разследване се разрасна, когато ФБР нахлу в дома и офиса на Джулиани в края на април. Не е ясно дали обаждането с Ермак е част от разследването. Джулиани отрича всякакви нарушения.

„Политико“: Без повече маски на открито в Брюксел

Властите обявиха, че вече отпада изискването за носене на маска на открито и може да се пие питие през нощта в Брюксел.

Световният печат

От тази сряда вече няма да е задължително носенето на маска за лице на открито в Брюксел, заявиха в понеделник властите в белгийската столица.

Маските са характерна черта от живота на открито в Брюксел от ранните дни на пандемията през пролетта на 2020 г. Тъй като процентът на ваксинации се увеличава и хоспитализациите падат, има все по-малка нужда от носене на маска на открито, казаха политиците.

Правилата за социално дистанциране ще продължат да се прилагат. Изискването за носене на маска в обществения транспорт, в магазини и обществени сгради остава.

В петък белгийското правителство обяви последното облекчение на ограниченията си за коронавирус. Ресторантите и баровете отвориха и на закрито. Също така беше обявено, че хората, които са напълно ваксинирани, ще бъдат освободени от тестване, при връщане от чужбина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!