Руди Джулияни разследване

 

Руди Джулиани, бивш личен адвокат на Доналд Тръмп, заяви, че доказателствата, събрани по време на нахлуване на ФБР в дома му като част от разследване на сделките му в Украйна, ще докажат, че той и бившият президент са „невинни“, отхвърляйки правителственото разследване. Бившият кмет на Ню Йорк заяви пред Тъкър Карлсън от Fox News, че електронните устройства, иззети в резиденцията му в Манхатън и отделен офис в сряда, ще покажат, че той не е нарушил федералния закон, докато е помагал на Тръмп да търси доказателства срещу политическия му съперник Джо Байдън в Украйна през 2019 г.

„Доказателствата са оправдателни. Това доказва, че президентът и аз, и всички ние сме невинни“, каза Джулиани за сделките в Украйна, заради които бившият президент по-късно беше близо до импийчмънт.

Освен това Джулиани обвини Министерството на правосъдието, че е връчило „незаконна заповед“ и заяви, че го е „шпионирало“, като е получило достъп до привилегирована информация адвокат-клиент през облачните услуги, „грубо нарушавайки конституционните ми права“

„Това е тактика, известна само в диктатурата“, каза той.

Тръмп също се оплака по-рано в четвъртък, че нападението е „толкова несправедливо“.

По време на бурното президентство на Тръмп той често обвиняваше американските правителствени институции в подкрепа на политически фаворити, но също така използва силата на своя офис, за да се опита да ги приведе в съответствие с неговата воля.

„Руди Джулиани е велик патриот. Той просто обича тази страна и те нападат апартамента му“, каза Тръмп пред Fox Business. „Това е много, много несправедливо.“

Синът на Джулиани Андрю Джулиани осъди нападението и обвини Министерството на правосъдието в политическа игра.

Но Байдън защити целостта на разследването, казвайки на NBC, че дори не е бил предупреден, че е получена заповед.

„Дадох дума, че няма да се намесвам по никакъв начин, да заповядам или да се опитам да спра каквото и да е разследване, което Министерството на правосъдието поема. Нямах представа, че това е в ход“, каза той.

Джулиани, някога водещ прокурор в Ню Йорк, преди да стане прочут кмет на града, беше личен адвокат на Тръмп, когато президентът беше подложен на импийчмънт през декември 2019 г. за търсене на политическа помощ от Украйна. Джулиани прекара месеци, опитвайки се да помогне на Тръмп да намери компромати в Украйна срещу съперника му на изборите Джо Байдън и сина на Байдън Хънтър през 2018-2020. Но разследването зад нападението в сряда може да бъде от полза за Джулиани, който едновременно извършва платена работа за украински бизнесмени, нарушавайки американското законодателство срещу нерегистрирано лобиране за чуждестранни субекти, което Джулиани отрича.

Двама мъже, родени в Украйна, Лев Парнас и Игор Фруман, които са помогнали на Джулиани в тези усилия, бяха арестувани през октомври 2019 г. и обвинени в незаконно насочване на големи дарения към про-Тръмп комисия за набиране на средства.

ФБР и Министерството на правосъдието отказаха да коментират набезите или разследването.

Джулиани има и други юридически проблеми. През януари той беше съден от производител на машини за гласуване за 1,3 милиарда долара за разпространение на искове след президентските избори през ноември, че машините му са част от предполагаема масирана измама при гласуване, довела до загубата на Тръмп. По време на изборите не са демонстрирани значителни измами.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!