Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски

Трябва да се приемат конкретни текстове за независимостта на прокурорите и те да бъдат приети бързо от настоящия или следващия парламент. Без законов текст в това отношение имаме само лозунги и пожелания. В момента специализирана или не, прокуратурата не е независима. Това коментира адв. Марин Марковски специално за ДЕБАТИ БГ. Поводът е вчерашния протест срещу закриването на специализираните съдилища

В момента как ще се гледат делата зависи от йерархията. За да има независим прокуратура, всеки прокурор в рамките на своите компетенции трябва да бъде абсолютно независим. Това никой от всички специалисти, амбициозни политици, надарени юристи, не смее да го каже. То е толкова очевадно. Смущава ме, че по този въпрос никой не взима сериозно отношение, което да доведе до конкретен практически резултат

Той акцентира, че в момента Наказателно-прецесуалният кодекс има текст, който казва, че всеки прокурорски акт може да бъде отменян от по-горния.

Например прокурорът в един окръжен град завежда дело срещу кмета, защото има данни за престъпление. Постановлението може да бъде отменено от по-горния прокурор. В момента как ще се гледат делата зависи от йерархията. За да има независим прокуратура, всеки прокурор в рамките на своите компетенции трябва да бъде абсолютно независим.

Именно това е неговият съвет към новото мнозинство, което търси повече активни резултати в борбата с корупцията и „белите якички”, които са недосегаеми, които са извършили ужасяващо тежки, финансови престъпления, не са наказани и им се дава възможност това да продължи.

Тези текстове трябва да бъдат премахнати и това може да стане в този парламент или в следващия – не се изискват конституционни промени. По този начин прокуратурата ще бъде в развързани ръце да бъде независима. Вече не е важно кой е главен прокурор. Също така трябва да се запише, че органите на МВР се подчиняват на прокуратурата при изпълнение на служебните им задължения.

Какви още мерки трябва да се вземат, за да се реализира истинска съдебна реформа и как и кога може да имаме мощна прокуратура – цялото интервю четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук