Европейски парламент резолюция ЕК

Европейският парламент прие резолюция, заплашваща с действия срещу Русия във връзка с отношението към лидера на опозицията в затвора Алексей Навални, натрупването на военни средства на границата с Украйна и това, което депутатите определят като „руски нападения в Чехия“.

Европейският парламент е дълбоко загрижен от неотдавнашното руско военно натрупване на украинската граница и разкритията на руски агенти зад експлозии в Чехия. В резолюция, приета вчера вечерта с подкрепата на петте основни политически групи с 569 гласа „за“, 67 „против“ и 46 „въздържал се“, евродепутатите потвърдиха колко дълбоко са притеснени от позицията на руската армия близо до границата на страната с Украйна, както и от незаконно окупирания Крим. Ако военното натрупване доведе до нахлуване на Русия в Украйна, ЕС предупреждава, че последиците от такова нарушение на международното право и норми ще бъдат тежки. Подобен сценарий ще доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ за ЕС от Русия, изключването на Русия от платежната система SWIFT и замразяването на активи и отмяната на визи за Европа на всички олигарси, обвързани с руските власти.

Резолюцията призовава Русия незабавно да освободи Навални и да изтегли военните си сили от границата с Украйна, като казва, че „мащабът и поразителните способности“ на руските войски там „показват намерения за офанзива“. По отношение на енергетиката резолюцията призова ЕС да намали зависимостта от Русия, като спре завършването на газопровода „Северен поток-2“ от Русия до Германия под Балтийско море.

Руската агресия в Чехия и България и ситуацията с Алексей Навални

В текста на резолюцията се казва, че Русия „представлява не само външна заплаха за европейската сигурност, но и води вътрешна война срещу собствения си народ под формата на систематично потискане на опозицията и арести по улиците“. В него се посочва, че отравянето на Навални с нервно-паралитичния агент „Новичок“ през 2020 г. е „опит за покушение“, „извършен от агенти на руските служби за сигурност в рамките на Руската федерация“. „Отравянето на Навални се вписва в модел на действия, предприети срещу противниците на руския президент Владимир Путин, което води до смъртта на няколко водещи опозиционни фигури, журналисти, активисти и чуждестранни лидери“, се казва в него.

Парламентът отново призовава за незабавно и безусловно освобождаване на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални, чието присъда е политически мотивирана и противоречи на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. Текстът напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълната отговорност за здравето и неприкосновеността на Алексей Навални и трябва да вземат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Резолюцията също така осъжда разкритието, че руските разузнавателни служби стоят зад експлозията на склад за оръжие във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при което двама чешки граждани са били убити. Евродепутатите изразяват своята дълбока солидарност с хората и властите на Чехия, както и твърдата си подкрепа за страната в последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолството от двете страни.

Текстът също така недвусмислено заявява, че „същите агенти на ГРУ“ от руската военна разузнавателна служба, които са „замесени в експлозията на склада с боеприпаси в Чехия, са отговорни и за опита за убийство“ в Солсбъри, Англия, на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, използвайки „Новичок“. Той отбелязва, че агентите на ГРУ са обвинени и в опит за убийство на Емилиян Гебрев, българския собственик на оръжеен завод, и други хора в България през 2015 г., използвайки вещество, подобно на „Новичок“.

„Русия не сътрудничи при разследването на тези престъпления, извършени на територията на Европейския съюз“ и „подслонява ключови заподозрени“, се казва в съобщението.

Резолюцията беше приветствана от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който я нарече стабилна.

„Това са сигнали, които Украйна поиска, ясно показващи на Русия възможната цена за разширяване на агресията ѝ“, написа той в Туитър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук