Токио олимпиада

 

Отложената с година лятна олимпиада може да се проведе при закрити врати, разкри за АФП президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото, обещавайки да гарантира безопасното провеждане на Игрите.

Бившата състезателка на Олимпийски игри Хашимото каза, че Игрите ще бъдат успешни само, ако организаторите „напълно защитят“ атлетите и жителите на Япония, и че се надява хората да бъдат „щастливи“ от провеждането на събитието. Припомняме, че чуждестранните зрители вече получиха забрана да присъстват в Токио през лятото, а тази седмица решение за домашните фенове бе отложено за юни, като организаторите обясниха отлагането с нова вълна на заразени в страната.

„Може да възникне ситуация, в която да не позволим присъствието на фенове“, каза тя в интервю, добавяйки, че Олимпийските игри ще бъдат успешни, само ако организаторите „напълно защитят“ атлетите и жителите на Япония. Повечето японци подкрепят или допълнително отлагане на Олимпиадата или отмяна на форума, като скорошно повишаване броя на заразените доведе до извънредно положение в Токио и други части на страната. Хашимото сподели, че намаляването броя на зрители ще намали напрежението върху здравната система. „Ако събитието се промени, мисля, че ще бъде по отношение на феновете. Това е сектор, с който можем да намалим притеснението на хората, които са загрижени за нашата здравна система“, каза тя.

Игрите никога не са били канселирани извън военно време и организаторите заявиха твърдо, че не виждат възможност за ново отлагане или отмяна. В опит да спечелят доверието на обществото, те пуснаха правилници, задължаващи всекидевно тестване на спортистите и ограничаване движението им. Въпреки това, няма да има карантина за атлетите на Токио 2020. Ваксинацията също няма да бъде задължителна. Хашимото разкри, че правилата ще продължат да се усъвършенстват, като тя чувства „голяма отговорност да покаже, че Игрите могат да се проведат безопасно“. „Искам да покажа ясно това, работейки преди Олимпиадата. Провеждането й ще демонстрира, че светът може да се обедини без значение колко трудни са времената. Мисля, че това е време, в което можем да покажем, че сме задружни“, каза още тя.

Президентът на Токио 2020 добави, че организаторите са приели, че обстановката ще продължи да се променя. Провеждат симулатори, за да се адаптират при необходимост. „Организационният комитет мисли за това какво трябва да се направи, за да не се отмени събитието. Моята основна цел е да се подготвя за Игрите по начин, по който хората са щастливи от провеждането й“. 56-годишната Хашимото е бивша спортиска, която участва на седем последователни зимни и летни олимпийски игри в шорттрека и спринтовото колоездене. Тя застана на поста президент на Токио 2020 през февруари, след като предшественикът й подаде оставка заради сексистки коментари. Тя преди бе олимпийски министър и една от двете жени в кабинета, като бе активна за по-добро полово равенство на Олимпиадата.

Според нея обаче Япония все още не е място, където жените могат да искат да се занимават с политика или бизнес. „Искам да видя среда, в която е по-лесно за една жена да вдигне своята ръка и да изкаже своето мнение и желание. Мисля, че моята позиция е да изчистя пътя за повече жени от следващото поколение, които да могат да го направят“, завърши тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук