Най-малко 44 души са загинали, а около 150 са били ранени при инцидент на религиозен празник в Израел, предадоха световните агенции. Това е една от най-големите цивилни трагедии в съвременната история на страната.

Инцидентът е станал по време на тържествата по случай празника Лаг ба Омер в планината Мерон в Галилея. За честванията са се събрали десетки хиляди предимно ултраортодоксални евреи. Според някои източници до инцидента се е стигнало след като е рухнала трибуна. Според друга информация трибуната е рухнала по-късно.

„Беше претъпкано и нямаше място за придвижване“, каза един от присъстващите пред Би Би Си. „Хората започнаха да падат на земята“.

„Изведнъж видяхме фелдшери да тичат. Те започнаха да излизат един след друг. Тогава разбрахме, че тук става нещо.“, каза друг участник в тържествата.

По данни израелските здравни власти, загиналите са най-малко 44. Според информация на медицинската служба MDA, други над 150 души са леко ранени, а 18 са в критично състояние. „MDA се бори за живота на десетки пострадали и ние няма да се предадем докато не бъде евакуиран последният пострадал“, съобщава службата на страницата си в „Туитър“.

Медицински служител каза пред агенция Франс прес, че е видял „десетки хора падат един върху друг“, като „голям брой от тях са смачкани и загубили съзнание“.

„Не съм виждал подобно нещо, откакто влязох в областта на спешната медицина,“ каза Лазар Хайман, доброволен спасител, пред агенцията.

„Току-що завършихме лечението на една от най-тежките катастрофи в Израел. Ужасно бедствие на хора, които дойдоха да празнуват. И за съжаление бяха буквално смачкани до смърт“, каза Дов Майзел, също участник в спасителната акция пред репортер на Би Би Си.

На видеокадри от мястото се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни. Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Съобщава се, че полицията е арестувала двама души за нарушаване на усилията им да спазват реда, още преди да се случи инцидента.

Задават се въпроси за това как годишното тържество се е превърнало в такава трагедия. Полицията, която отговаряше за обществената сигурност на обекта, е свикнала с още по-голям брой хора и вече е изправена пред критика.

На връх Мерон все още има хаотични сцени и стотици автобуси се опитват да транспортират присъстващите.

Лаг ба Омер е голям религиозен празник, на който ортодоксалните евреи отбелязват на планината Мерон годишнината от смъртта на равин Шимон бар Йохай, който е проповядвал през II век от новата ера.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук