жертвите на комунизма, народният съд

Преди 79 години Народният съд превръща днешната дата в черно петно в историята ни. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, станали жертва на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г.

Народният съд издава 2730 смъртни присъди.

На смърт са осъдени 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители и 47 генерали и висши офицери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души, а още хиляди са убити.

Народният съд е извънреден съдебен орган, създаден след окупацията на Царство България от Червената армия и

преврата на 9 септември 1944 г.

от властта на Отечествения фронт. Органът, създаден в нарушение на действащата по това време Търновска конституция, функционира от декември 1944 г. до април 1945 г. Народеният съд издава общо 9550 присъди в 135 съдебни процеса, като сред осъдените са не само политици и военни, а и писатели, художници, журналисти.

В София граждани и представители на политически формации по традиция се събират пред параклиса и мемориалната стена до НДК Те ще поднесат венци и цветя и да присъстват на молебен.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук