Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах официално закри XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин. На церемония на Националния стадион в китайската столица, познат като „Птиче гнездо“, бе сложен край на Игрите, които се проведоха в периода 4-20 февруари.

„Благодаря, Китай. Скъпи спортисти, през последните 16 дни се възхищавахме на вашето изключително представяне. Бяхме дълбоко трогнати как пожелавате успех и аплодирате вашите конкуренти, за да постигнат те най-доброто от себе си. Вие не само се уважавахте, подкрепяхте се взаимно, прегърнахте се, дори страните ви да са разделени от конфликт. Преодоляхте тези различия, демонстрирайки, че в олимпийската общност всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме“, каза той.

Той акцентира, че обединяващата сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат разделение.

Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновени от вашия пример за солидарност и мир. Споделяме този олимпийски дух с всички спортисти и с тези, които поради пандемията не успяха да сбъднат мечтата си.

Преди това той и президентът на Китай Си Цзинпин дадоха начало на церемонията, която бе далеч по-скромна от откриващата. Събитието започна с изпълнение на химна на Китай „Марш на доброволците“, след което дойде ред на терена да излязат спортистите.

Те бяха в доста съкратен брой, като България не бе представена от нито един състезател, тъй като всичките ни 15 атлети вече си тръгнаха от Пекин. Церемонията продължи с награждаване на победителите в масовия старт при жените и мъжете в ски бягането – Терезе Йохауг (Норвегия) и Александър Болшунов (Руски олимпийски комитет).

Последва песен и награждаване на олимпийските доброволци от новия член на МОК, представител на спортистите – Мартен Фуркад (Франция). Той бе избран заедно с шведката Фрида Хансдотер да представлява спортистите в МОК. Церемонията продължи с изпълнение на химна на Гърция, родината на олимпийските игри, след което последва предаване на щафетата от кмета на Пекин към кметовете на Милано и Кортина д’Ампецо, където ще се проведе следващата Зимна олимпиада.

След силно политическата реч на Бах, която косвено засегна конфликта между Русия и Украйна, президентът на МОК обяви XXIV Зимни олимпийски игри за закрити. Последва представяне на знамената за всички 91 участници в Пекин, след което олимпийският огън бе угасен. Церемонията завърши с впечатляващо шоу с фойерверки.

XXV Зимни олимпийски игри в Милано и Кортина д’Ампецо ще се проведат в периода 6-22 февруари 2026 година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук