ВСС Иван Гешев

Прокурори, следователи и служителите в държавното обвинение се събраха на мълчалив протест пред столичната Съдебна палата и пред съдебните сгради в градове в цялата страна.

Повод за него са приетите вчера на първо четене от правната комисия изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

Пред Съдебната палата дойдоха и магистратите и служителите от Апелативната специализирана прокуратура (АСП) и Специализираната прокуратура (СП). А протестните действия получиха подкрепа от ръководството на прокуратурата, като лично главния прокурор Иван Гешев слезе пред Съдебната палата.

 „Тук сме прокурори, следователи и съдебни служители ,за да изкажем нашето несъгласие, че чрез лобистки законодателства се опитват да се унищожат едни работещи структури, които разследват най-тежките престъпления – организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта, тероризъм и шпионство. Питаме: Кой има интерес от това?“, попита говорителката на Гешев Сийка Милева. И даде отговор: „Обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин“.

„Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати“, заявиха в декларация днес от АСП и СП.

По-късно беше обявено, че пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен ще се проведат „мълчаливи бдения“, с които прокурорите, магистратите и съдебните служители в Апелативната прокуратура във Варна, както и всички окръжни и районни прокуратури в района ще изразят несъгласието си с „прибързаните и необмислени опити за промени“ в ЗСВ и НПК.

Колегите им от Софийския апелативен район пък обявиха „мълчаливо несъгласие“ с „посегателството върху независимостта на съдебната власт, пред сградите на прокуратурите“. „Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите“, заявиха магистратите и служителите от района на Софийската апелативна прокуратура.

Прокурори и служители ще се съберат пред съдебните сгради и на много други места в страната.

И заявяват, че ако България е правова държава, не би следвало без сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните съд и прокуратура.

Те поставят и серия от въпроси:

Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система?

Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“?

Спецпрокурорите напомнят, че всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост. И обясняват, че тя не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите и е предпоставка за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта.

Текстът е препубликуван от LEX.bg със съкращения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук