парламент

Със 117 гласа „за“, 8 „против“ и 107 „въздържал се“ депутатите одобриха една от спорните промени в Изборния кодекс – текстовете, с които пада ограничението за разкриване на избирателни секции в чужбина.

Промяната предложи „Има такъв народ“, а в зала очаквано тя получи подкрепа от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“ и ДПС. Предложението предполага да бъде премахнато приетпто ограничение от максимум 35 изборни секции в страни, които не са членки на Европейския съюз. Такива страни, в които живеят и работят много български граждани, са САЩ, Турция, Австралия, а от миналата година и Великобритания. Самото ограничение пък беше прието от ГЕРБ през 2016 година под натиска на ВМРО и НФСБ, като главно касаеше Турция, където според националистическите партии вотът е предимно за ДПС, поради което и трябва да бъде ограничен.

След излизането на Великобритания от Съюза обаче това ограничение се превърна в голям проблем заради големия брой активни български граждани на Острова, които се оплакаха, че не са успели да гласуват.

Дебатите в парламента

Промените в изборните правила обслужват ДПС и връщат Република Турция като решаващ фактор в изборния процес у нас – тази теза по време на дебатите поддържаше през цялото време Велизар Енчев от БСП.

„Дами и г-да депутати, срам ме е от вас. Това, което правите сега е чиста дискриминация. Българите по света са равни, имат равни права“, възрази Мика Зайкова от ИТН.

„Маските паднаха. Ясно е кои са политическите сили, ясно е кой не иска българите в Западна Европа, Америка и света да гласуват. Страх ви тресе, защото ако българите зад граница гласуват, това ще промени значително политическата картини“, подкрепи промяната и Мая Манолова.

„Отново делим българските граждани на живеещи в България, на живеещите в ЕС и на живеещите в държави, извън ЕС. Докато електронното дистанционно гласуване и пощенското гласуване не се въведе в България, не е допустимо да се ограничават правата на българските граждани, където и да се намират по света. Ограничението от 35 секции, въведено през 2016 г., беше обект на договорки от политическите партии“, включи се в дебата председателят на парламента Ива Митева.

В крайна сметка ограничението падна, а депутатите продължават работа по изборните правила, отнасящи се машинното гласуване, гласуването по пощата и редуцирането на Централната избирателна комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук