заседание на парламента

 

Днес парламентът обсъжда правилата за изборите на извънредно заседание. Гледайте заседанието на живо тук.

След като вчерашното рекордно кратко 10-минутно заседание на 45-тото Народно събрание, бе провалено от ГЕРБ, БСП и ДПС, които не подкрепиха програмата за работа, днешното пленарно заседание започна с кворум от 175 души. В дневния ред, който не се гласува, тъй като заседанието е извънредно, е окончателното гласуване на промените в изборните правила.

Заседанието започна с декларации, в които парламентарните групи се разграничиха една от друга:

 

Няма да следваме сляпо нито новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото те да са промяната, нито ГЕРБ, защото те са олицетворение на задкулисието и модела, срещу който се борим четири години, нито ДПС, които да смятат, че могат да дърпат конците, както те решат.

 

Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ лидерът на партията Корнелия Нинова.

 

„Закриването на Специализирания съд и прокуратура са наши приоритети от години, ние бяхме против тях още при създаването им“, каза още лидерът на БСП.

 

В декларация от името на „Има такъв народ“ Филип Станев обвини ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов:

„ГЕРБ гласуваха „въздържал се“ и по този начин заседание нямаше как да има! От името на ИТН искам да задам два въпроса: Как политическа партия „Има такъв народ“ да работи пълноценно в парламент, който не задкулисно, а предкулисно вчера, тук, в пленарна зала саботира основната си функция. Втори въпрос: Как се очакваше политическа партия „Има такъв народ“ да приеме фалшивата подкрепа от 165 депутати, както твърди господин Борисов“.

 

По повод изключването от дневния ред на създаването на временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протести миналата година Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ заяви:

 

„Всички вие прогнозирате, че този парламента е от днес до утре най-вероятно! И въпреки всичко тях ги е страх! Искам да ви кажа, нас не ни беше страх да се изправим също вас 116 дни. Сега също не ни е страх! И ако смятате, че новите избори ще ви спасят гнева на българските граждани…  – не възмездие, не реваншизъм – това е ГЕРБ  – правосъдие се нарича – жестоко сте сбъркали.

 

От парламентарната трибуна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че временни комисии за парк „Росенец“ и за полицейското насилие ще има:

 

„Ние не сме спрели да се занимаваме с всичко, което е свързано с „Росенец“. Последното нещо, което се случи, беше, че плажът беше регистриран като плаж – нещо, което от институциите под ваш контрол не беше направено досега толкова много години. И всички останали елементи на този казус ще бъдат вкарани в законовия ред. Виждам, че откривате и важността на това как се законодателства по отношение на правосъдието. Искам да ви призова наистина  да закрием специализираните съдилища и специализираната прокуратура.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук