Рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание, защото депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП бламираха седмичната програма за работа.

За днес беше предвидено да се разглежда промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс. Защо мнозинството не успя да гласува програмата обаче не стана ясно.

Първоначално председателстващият днешното заседание Кристиан Вигенин изрази съмнение, че това може да се дължи на новоинсталираната система за отчитане на депутатския вот, която работи с биометрични данни.

След втори опит обаче гласовете обаче не достигнаха парламентът да заработи. При гласуването 79 депутати бяха „за“,  6 „против“, а 123 „въздържали се“. Гласовете „против“ и „въздържал се“ бяха от ГЕРБ, БСП, и ДПС.

Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми като социалните и икономически мерки, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг

Позицията по темата зае и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не бъде приета,
отговорността е на мнозинството, каза тя.

На председателския съвет, който заседава в момента трябва да бъде решено дали да бъде свикано извънредно заседание. Правилникът гласи, че председателят на парламента може да свика извънредно заседание по всяко време.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук