тютюнев склад
Снимка: БТА

Целият тютюнев град в Пловдив от днес ще придобие статут на недвижима културна ценност. Служебният министър на културата Велислав Минеков ще подпише решението на експертния съвет, предаде БНТ. Минеков посети Пловдив за втори път по спешност заради събарянето на тютюневи складове. Министърът заяви, че няма да допусне събарянето им.

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи”, закани се министърът.

Той замина спешно за града, след като стана ясно, че складът се разрушава незаконно. Културният министър допълни, че още днес ще подпише становище, с което да предотврати подобни случаи в бъдеще. Въпреки че по-рано той блокира събарянето на сградите, късно през нощта то продължи.

Полицията все още охранява тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” 51 в града под тепетата. Културният министър пристигна около полунощ, но сградата вече беше бутната, а работниците си бяха заминали.

Фирмата, която е наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни.

На свой ред Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка по случая и я възложи на „Икономическа полиция“.

На базата на всички ще се установява дали действията на администрацията и собственика са правомерни или не. Срокът за приключването е едномесечен.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. „Христо Ботев“ 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.

Минеков кани граждани, медии и кандидати за народни представители на дискусия за културното наследство в Пловдив

Министърът на културата проф. Велислав Минеков кани гражданите, представителите на медиите от Пловдив, както и кандидатите за народни представители в следващия парламент на дискусия за културното наследство в Пловдив, съобщават от Министерството на културата (МК).

Събитието е днес от 17:00 ч. в Пловдив, на мястото на бившия тютюнев склад, на бул. „Христо Ботев“ 51.

Министър Минеков ще продължи там изключително важната обществена дискусия за опазването на културното ни наследство и ще изслуша всички предложения, коментират от МК.

На пресконференция в София днес Минеков заяви: „Няма да позволя разруха“. По думите му собствениците трябва да знаят, че поемат рискове в инвестицията и трябва да следват всички препоръки на института за опазване на паметниците на културата, както и на закона.

Министър обяви, че започва да приема предложения за изменение и допълнение на закона, и ще настоява за незабавни действия още в първия ден от работата на парламента.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук