Руски войник стои на пост в Запорожката атомна централа
Руски войник стои на пост в Запорожката атомна централа

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Цялостта на „Запорожие“ е нарушавана на няколко пъти, АЕЦ-ът мина в авариен режим

„За екипа на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше трудно да стигне до Запорожката АЕЦ, но при пристигането си в централата той успя да извърши първоначална оценка и да види професионалната работа на персонала.“ Това съобщи в четвъртък привечер генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

„Направихме първоначална оценка. Виждаме безкористната работата на персонала и ръководството на централата. Въпреки трудната ситуация и обстоятелства, те са големи професионалисти в работата си. Успяхме, през тези няколко часа, да съберем много информация“, каза той пред репортери.

По думите на Гроси физическата цялост на централата е била нарушена.

„Очевидно е, че физическата цялост на централата е била нарушавана на няколко пъти“, заяви той.

Гроси отбеляза още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. „Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа“, каза още Гроси.

„МААЕ е сега тук, в този обект, и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук. Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти“, каза той.

Червеният кръст издаде спешен призив за прекратяване на всички военни операции около Запорожката атомна електроцентрала, предупреждавайки, че последствията от стачка могат да бъдат „катастрофални“. Беше „крайно време да спрем да си играем с огъня и вместо това да предприемем конкретни мерки“, за да защитим централата от всякакви военни операции, каза генералният директор на МКЧК Робърт Мардини.

Украинските власти полагат „всички усилия“, за да включат отново петия реактор на Запорожката атомна електроцентрала, след като той беше спрян поради обстрел вчера, каза ръководителят на държавната ядрена компания на Украйна.

Дългоочакваното посещение на инспекторите на МААЕ в централата би било успешно, ако доведе до „демилитаризация“ на съоръжението, каза Петро Котин, ръководител на Енергоатом.

Руските сили прехвърлят украински цивилни в Русия

Руските сили насилствено прехвърлят украински цивилни в Русия или райони на Украйна под техен контрол, според Human Rights Watch. Принудителните трансфери са „сериозно нарушение на законите на войната, което представлява военни престъпления и потенциални престъпления срещу човечеството“, каза HRW.

Лавров предупреди Молдова за сигурността на руските войски

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че всякакви действия, разглеждани като застрашаващи сигурността на руските войски в отцепилия се регион Приднестровието, ще се считат за нападение срещу Русия.

„Всички трябва да разберат, че всяко действие, което би застрашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се счита според международното право за нападение срещу Русия“, предупреди Лавров.

Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов

Владимир Путин няма да присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов в събота поради ограничения в графика му, съобщиха от Кремъл. Той беше заснет да посещава отворения ковчег на Горбачов вчера, където той положи цветя.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук