Джо Байдън фбр
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън заяви, че „равенството и демокрацията са подложени на атака в САЩ“ и предупреди сънародниците си, че неговият предшественик Доналд Тръмп и привържениците му са екстремистка заплаха за нацията и нейното бъдеще, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това е опит на Байдън да постави в нова светлина изборите през ноември като част от битка за душата на нацията, която по думите му, е „делото на моето президентство“, отбелязва АП.

Байдън прибегна до излъчвана в най-гледаното телевизионно време реч, произнесена в Залата на независимостта във Филаделфия, за да изтъкне, че Тръмп и съюзниците му, обединени от лозунга „Да направим Америка отново велика“, са предизвикателство за системата на държавно управление, за репутацията на страната в чужбина и начина на живот на нейните граждани.

„Доналд Тръмп и MAGA (от „Да направим Америка отново велика“/Make America Great Again) републиканците, които го подкрепят, представляват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република“, заяви Байдън. Той каза, че те „са решени да върнат тази страна назад“, „насърчават тоталитарни лидери и разпалват пламъците на политическо насилие“.

Явното усилие на Байдън да маргинализира Тръмп и неговите привърженици бележи рязък обрат в линията на президента, който в речта си при встъпването си в длъжност проповядваше желанието си за национално единство. Служители от Белия дом казаха, че речта е отражение на нарастващата загриженост на Байдън от идеологическите предложения на съюзниците на Тръмп и непреклонното отричане на изборните резултати от 2020 г.

„Силите на ЕмЕйДжиЕй (MAGA) са решени да върнат тази страна назад, каза Байдън. „Назад към една Америка, където няма право на избор, няма право на личен живот, няма право на контрацепция, няма право да се ожениш за този, когото обичаш“.

Сега Америка трябва да избере дали да продължи напред или да се върне назад“, каза президентът и призова гражданите „да гласуват, да гласуват, да гласуват“, за да защитят своята демокрация. „Дълго време бяхме убедени, че американската демокрация е гарантирана, но тя не е“, подчерта Байдън.

През първата година от президентския си мандат Байдън до голяма степен избягваше да споменава поименно Тръмп, но вече започна отчетливо да споменава предшественика си. Сега, окуражен от последните законодателни победи на неговата партия и притеснен от вероятността Тръмп да се върне във водещите новини, Байдън заостря атаките си и миналата седмица оприличи философията на ЕмЕйДжиЕй на „полуфашизъм“.

Този уикенд Тръмп планира митинг в Скрантън, щата Пенсилвания – родното място на Байдън.

В речта си във Филаделфия Байдън се върна и към протеста на белите супремасисти през 2017 г. в Шарлотсвил, щата Вирджиния, който, както каза, го извадил от положението на пенсионер в политиката, за да се изправи срещу Тръмп. Байдън изтъква, че през идващите месеци страната ще е изправена пред сходен кръстопът и определи защитата на националните ценности като „делото на моето президентство – мисия, в която вярвам с цялата си душа“.

Повишавайки глас заради поддръжниците на Тръмп пред сградата, където се е обсъждало създаването на държавата, Байдън каза, че не осъжда 74-е милиона души, гласували за Тръмп през 2020 г. Не всеки републиканец, нито дори мнозинството републиканци са ЕмЕйДжиЕй републиканци, подчерта президентът. Но без съмнение, днес Републиканската партия е доминирана от Доналд Тръмп и MAGA републиканците.

Речта на Байдън беше огласена като официално, финансирано от данъкоплатците събитие, белег за това как президентът гледа на разгромяването на дневния ред на Тръмп като на политическа цел. Тя се излъчваше на живо на сайта на Белия дом, но големите телевизионни канали не я предаваха пряко.

Има много повече американци, с всякакъв произход и вярвания, които отхвърлят крайната идеология на MAGA, отколкото са онези, които я приемат, каза Байдън. Той призова американците да се сплотят, да се обединят зад „единствената цел да бъде защитена нашата демокрация, независимо от вашата идеология“.

Байдън осъди и политическото насилие във всички негови форми и каза, че „не можем да позволим насилието да стане нещо нормално“.

Излизайки с превантивно опровержение, направено от Скрантън снощи, лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти обвини Байдън, че се опитва да раздели американците и осъди постигнатото от демократите във Вашингтон, изброявайки нарастващата инфлация, престъпността и правителствените разходи.

„През последните две години Джо Байдън предприе нападение срещу душата на Америка, срещу народа й, срещу законите й, срещу най-свещените й ценности“, каза Маккарти. „Той предприе нападение срещу нашата демокрация. Неговата политика нарани тежко душата на Америка, отслаби духа на Америка и предаде доверието на Америка“.

Запитана за критиките на Маккарти, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза по-рано вчера, че „разбираме, че сме натиснали болно място“ на лидера на републиканците. Жан-Пиер припомни предишни изявления на републиканците, че Тръмп носи отговорност за щурма на Капитолия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук