Румен Радев и президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.
Румен Радев и президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Българският държавен глава Румен Радев проведе среща с президента на Обединените арабски емирства и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата в двореца в Абу Даби се състоя официална размяна на подписаните двустранни документи между България и ОАЕ.

Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства беше подписан в рамките на официалното посещение на Румен Радев в Абу Даби. Споразумението цели да се насърчи реализирането на инвестиции между двете страни, да стимулира развитието на сътрудничество в широк спектър от области и обмена между представители от правителствения, академичния и частния сектор.

Румен Радев и президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

В Абу Даби бяха подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.

Меморандумът за сътрудничество в земеделието цели да се повиши сътрудничеството в тази област и да се засили продоволствената сигурност, безопасността на храните.

С меморандума в сектора на туризма се акцентира върху създаването на най-благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в тази област и стимулиране на инициативите за популяризиране на културно-историческите паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм.

Румен Радев и президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Сътрудничеството в образованието ще включва обмен на информация, обучение на учители, създаване и разработване на учебни програми, включително и езиково обучение. Документът за разбирателство в областта на културата очертава възможностите за разширяване на културните връзки между България и ОАЕ.

В рамките на посещението на държавния глава беше подписано и споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Осведомителната агенция на ОАЕ, което предвижда ежедневен обмен на новини между двете агенции, които да бъдат публикувани в техните информационни бюлетини за свободен достъп на гражданите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук