Ако някой политик се опита да се намеси в европейската прокуратура, ще направя това публично. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на брифинг в София – част от двудневното й посещение в страната. 

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване. Когато казвам ние ще проведем, имам предвид европейските делегирани прокурори, които работят в Европейската прокуратура, но са установени във всяка от държавите-членки, добави Кьовеши.

Тя акцентира, че е тук, за да се срещне с четиримата делегирани прокурори и да им окаже подкрепа, ако има нужда от такава. Припомняме, че в България липсват шестима прокурори, които трябва да се назначат по регламент. От сряда започва новата процедура.

Това се налага след като от предложените 10 български прокурори екипът на Кьовеши одобри едва четирима. Сега се налага България да предложи нови кандидати, които да отговорят на изискванията.

Очаквам трансфер на всички текущи дела и разследвания, който ще бъде ускорен, а и скоро изпълнен и завършен. Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС над 10 млн. евро, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Ние като прокурори ще разследваме независимо тази престъпна дейност, добави Кьовеши.

Ще се работи в режим на 22 различни НК и НПК, това е начинание, което досега не е било организирано.

Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Получили сме дела от властите и от ОЛАФ за над 300 случая, 120 частни жалби имаме от 22 страни, но не мога да коментирам конкретни разследвания, подчерта Кьовеши.

Въпреки това няколко пъти подчерта, че не може да коментира конкретни разследвания. Отказа и оценка по повод протестите срещу главния прокурор.

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото имаме офис в София, мое задължение е да надзиравам работата на колегите във всички 22 членуващи държави, обясни още европейският главен прокурор, заяви тя.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. Тя е независима, а случаите ще се се разпределят на случаен принцип. Делата са разпределени в различи групи. От България ще бъдат под личното наблюдение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Освен тях ще наблюдава и делата от Германия и Латвия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!