Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде компетентният орган, който ще извършва подбора на кандидатите за европейски делегирани прокурори. Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Така на практика европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от държавното обвинение в България. На министъра на правосъдието пък ще бъде задължението да уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури.

По време на днешните дебати опозицията от БСП остро възрази срещу готвените промени. Според левицата Пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да бъде органът, който да излъчва кандидатите, а не единствено колегията на прокурорите. Така в работата на този орган ще могат да се включат и други магистрати.

„Въпросът е – кой ще изберем и как ще го изберем?“ – заяви лидерът Корнелия Нинова, според която най-големият проблем на днешните управляващи е корупцията.

„Трябва да отчетете кога европейските ни партньори имат доверие в България – когато управлява ГЕРБ и Борисов“, не закъсня отговорът на Десислава Атанасова от управляващата партия.

Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

Преди време пък законодателният орган реши делата, образувани от европейските прокурори, да бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че българският представител в колегията на Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. Тя беше одобрена от Съвета на ЕС през лятото, заедно с представителите на останалите 21 държави от съюза, които участват в Европрокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!