Кристиан Николов
На снимката: Кристиан Николов /източник: Фейсбук/

Кристиан Николов, който е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при катастрофата от 19 април, е сезирал Софийският градски съд с молба да бъде пуснат от ареста, където се намира от април. Това съобщи съдът, цитиран от вестник „Сега“.

Цветков загина навръх Великден след като колата му беше връхлетяна от джип докато чакаше  на червен светофар край столичен мол.

Сред аргументите на обвиняемия Николов са, че времето на задържането му вече е прекомерно и че като се изключи моментът на първоначалния шок, той е съдействал на разследващите, съобщава „Сега“. Младежът сочи като мотив и прокурорското съобщение, че вече всички свидетели са разпитани, т.е. няма как да им влияе.

В началото на октомври прокуратурата съобщи, че делото срещу Николов ще влезе в съда с най-тежкото обвинение. Прокуратурата твърди, че Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта Цветков.

Случаят е особено тежък, защото Николов е управлявал джипа си след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), и с 99 км/ч – скорост, значително надвишаваща разрешената.

Тъй като в съда още не е внесен обвинителен акт, това може да натежи като аргумент за промяна на мярката на Николов в по-лека, коментираха пред „Сега“ магистрати.

Ако вината на Николов се докаже в съда, той може да получи от 15 до 20 години или доживотен затвор. Това е най-тежкото обвинение за транспортно престъпление.

Обвинение във връзка с катастрофата има и майката на 22-годишния Николов, тъй като му е дала колата, с която е причинена катастрофата.

Под отговорност бяха привлечени и пътниците от джипа на Николов – Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Според обвинението те съзнателно са прикрили факти и обстоятелства за инцидента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!