Сатурн

От всички планети и луни в нашата Слънчева система, луната на Сатурн – Титан, определено е една от най-странните. Спътникът е покрит с необичаен лед. Това не е вода, разбира се, тъй като Титан е твърде далеч от Слънцето, за да може да съществува вода в течна форма. Титан е покрит с охладени въглеводороди, които по отношение на живота на Земята са изключително токсични.

Сега, в ново изследване, публикувано в Astronomical Journal, учените са открили нещо невероятно „странно“ в атмосферата на Титан. Това е молекула на основата на въглерод, която не може да съществува в природата на Земята и е наблюдавана на нашата планета само в лабораторни условия. На Титан обаче изглежда, че съществува естествено и това може да означава вълнуващи неща в търсенето на живот, извън Земята.

Знаем какво е необходимо, за да съществува животът на Земята. Енергията под формата на слънчева светлина и водата са големите предпоставки. Възможно ли е обаче животът да съществува без тези неща?

Как да разберем? Откриването на молекулите на циклопропенилиден или C3H2 е вълнуващо, защото може да формира основата за жизнените форми на Титан, които никога не сме виждали. Тази молекула може да е основата на живота на спътника или дори на Сатурн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук