Тодор Стоянов е един от организаторите на на протеста пред ДАНС срещу незаконното подслушване, който се проведе преди дни. Завършил е Академията на МВР, а допреди месец той беше зам.-министър на регионалното развитие, но подаде оставка . Позицията му е, че е взел решение да напусне политическото ръководство на МРРБ след реакциите на участието му в протеста.

Какви са целите на днешния протест и докога ще останете тук?

Основите на днешния протест бяха поставени още в понеделник, когато започна изграждането на този палатков лагер. За два дена добре се оборудвахме. Имаме решимост да не мръднем оттук, докато Гешев не освободи тази сграда, защото той я позори. Това е най-леко казано. 11 месеца сме излагали мотиви. Днес е 335-ти ден от протестите и срещу Гешев. Първата част вече е постигната. Но Гешев остава – виждате какви поразии нанася на цялата държава и нация. Демонстративна несправедливост и слугинаж на определени партии и икономически групировки. Това преля чашата и хората не могат да го преглътнат. Има едно гражданско общество от близо една година, откакто се сформира. Нашата задача, която категорично ще постигнем, е да отстраним Гешев. Той се доказа не като инструмент в ръцете на Господ, а като инструмент в ръцете на мафията.

Защо вече една година не се случа отстраняването на главния прокурор Иван Гешев?

Напротив, случва се. Имаме служебен кабинет, който сме го искали от първия ден. Нещата се постигат едно по едно. Гарантирам ви от името на всички тези хора, граждански организации и политически партии, които се обединиха около това мероприятие, че Гешев ще бъде свален. С него ще приключим още тази година. Ако това стигне до Гешев – не е страшно да си подадеш оставката.

Какво планирате като следващи стъпки?

Тези палатки ще седят тук заедно с хората от гражданското общество, ще има денонощно присъствие. Всяка сутрин от 8.30 има хора. В момента са отворени два от входовете и пред тях има пропускателни пунктове и хора, които целят да не допуснат Гешев, също така и прокурори. Защото Гешев е толкова способен да върши своите мерзости, благодарение на обкръжаващите го прокурори. Ако има прокурор, който приема достойно задачата на протеста да арестува Гешев, само той ще бъде допуснат. В момента се затварят и останалите входове. Може само да повишаваме активността и положението на Гешев да става все по-лошо.

Как ще коментирате войната между институциите? От една страна усилията на служебното правителство за реални мерки и ревизии, а от друга – пречене и доста неприятни мерки? Ще успее ли служебното правителство да стигне докрай?

За съжаление, откакто започна работа служебното правителство, вече по-малко от месец, констатираме организирана съпротива на тези – не останки, а доста сериозни структури на бившето управление на Борисов и неговите авери в цялата тази организирана престъпна група, която представляват. На практика е завладяна цялата държавна администрация, всички структури. Тази сериозна съпротива се вижда във всеки детайл. Последното, което прави впечатление, преди два дни, министърът на регионалното развитие със свое решение освободи стария борд на „Автомагистрали” и назначи друг борд, но на това беше оказан абсолютен отпор и нежелание да напуснат и да предадат. Навсякъде, дори държавни служители, правят същото. Служебният кабинет получава централно организиран саботаж.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!