Джо Байдън талибаните
На снимката: президентът на САЩ Джо Байдън

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс увери, че страната му подкрепя незабавното започване на преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания, съобщава електронното издание на скопския вестник „Слободен печат“.

„Подкрепяме незабавното започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Ангажираме се на най-високите нива в правителството, за да демонстрираме нашата посветеност към европейския път на амбициозните страни“, написа Прайс в социалната мрежа „Туитър“.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ по-рано тази седмица, разширявайки обхвата на спешните мерки за региона на Западните Балкани, включително замразяване на имущество и забрана за влизане в страната на работещите срещу Преспанското споразумение и Охридското рамково споразумение. Указът се отнася и за лица, за които след консултация с Държавния департамент е установено, че са отговорни или съучастници, пряко или косвено, в дейности или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани, и подкопават демократичните процеси и институции в региона.

Припомняме, че България наложи вето за присъединяването на РС Македония към ЕС, заради спорове за езика и историята на двете държави.

По инициатива на португалското председателство на ЕС, което ще продължи още по-малко от месец, имаше идея за ангажиране на европейски историци по казуса с чувствителните българо-македонски въпроси. По време на среща с македонския си колега, обаче, българският президент Румен Радев отхвърли предложението.

В специално интервю за ДЕБАТИ.БГ Владимир Перев изрази мнение, че  приемането на Македония би било „Троянския кон“ на Русия в ЕС, тъй като влиянието на руските лобита в страната е  огромно. И целта е съюзът да бъде разрушен отвътре.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!