Г-7

Срещата на върха на лидерите на страните от формата Г-7 се открива в петък в английския град Карбис Бей на атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол.

Основните теми, които представителите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, както и на Европейския съюз, планират да обсъдят в рамките на следващите три дни, са възстановяването на света след пандемията от коронавирус и укрепването на глобалната здравна система, борбата сизменението на климата и международната ситуация.

На срещата като гости са поканени лидерите на Австралия, Южна Корея, Индия и Южна Африка, както и ръководители на няколко международни организации. В срещите ще участват и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Форумът на икономически развитите страни по света тази година председателства Обединеното кралство. Страната вече организира поредица от министерски срещи през предходните месеци, които поставиха началото на разискванията на високо равнище.

Срещата на лидерите е първата от две години, която се организира присъствено. Миналата година срещата на върха трябваше да се проведе в САЩ, но в крайна сметка бе отменена поради пандемията от коронавируса. В тази ситуация не е изненадващо, че борбата срещу COVID-19 бе определена като основна тема на дискусиите в Корнуол, което беше отразено влозунга на британското председателство на Г- 7 за изграждане на по-добро бъдеще – Build Back Better.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!