На снимката: град Якутск, Източник: Pavel Kirillov/ Wikimedia Commons

Пермафрост (вечна замръзналост), почва с дълбочина няколко метра, която е комбинация от земя, пясък и лед, лежи под градовете, но също така и по-малките места и необятните необитаеми региони на руската Арктика. Тя изчезва, твърди Александър Козлов, руският министър на природните ресурси.

„Всеки такъв регион разбира какво го очаква след 20-30 години. Това ще се превърне в чисто селскостопански проблем“, каза Козлов и добави, че регионите ще трябва да свикнат с новите ситуации, които причиняват климатични промени.

Това би означавало, че в Русия ще бъде създаден нов тип земеделска земя, но въпросът е колко в действителност ще бъде плодородна и колко бързо ще стане това.

Русия има огромна арктическа зона от около 4 милиона квадратни километра по северната граница, чак от запад до Далечния изток. 60 процента от това пространство е вечнo замръзнало, а голяма част от замръзналото покритие никога не е изследвано. Областите на вечните ледове в Русия са най-големият резервоар на органичен въглерод, който след размразяване се превръща в парников газ, като метан.

„Състои се от 500 гигатона органична материя, като древни треви, но също така и останки от животни, а това е вечната замръзналост само в Якутия, така че очакваното тегло е дори по-високо“, каза Никита Зимов, директор на Руската североизточна научна станция, разположена близо до Якутия.

Още през 2019 г. руските власти изчислиха, че разтопяването на вечната замръзналост ще им струва от 676 милиона до 2,03 милиарда долара годишно. Когато вечният лед се топи, това заплашва сгради и инфраструктура в Арктика, тръби се пукат и сгради се рушат.

Топенето на вечната замръзналост, заедно с други промени, причинени от глобалното затопляне, прекроява Якутия, тази отдалечена област. Преди лятото продължаваше в Среднеколимск от 1 юни до 1 септември, но сега започва няколко седмици по-рано и приключва също по-късно. През януари температурите бяха около -59 градуса по Целзий, а сега са около -46. Средната годишна температура в Якутия се е повишила от -10 градуса до -7,5 градуса по Целзий. По-топлите зими и по-дългите лета бавно топят замръзналата земя, която покрива 90 процента от Якутия. Повърхностният слой, който се топи през лятото и след това отново замръзва през зимата, сега достига до 3 метра дълбочина, докато преди това най-голямата дълбочина е била по-малка от метър.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!