Бойко Борисов брифинг

„Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Така и ще продължи. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите напомням, че всички министри, които и сега са такива в макар и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца. Това е тяхно право да си подадат отвод, но в този момент това може да бъде изтълкувано по различен начин“, заяви на брифинг в парламента Мария Габриел.

Тя заяви, че „продължава да вярва, че България има нужда от правителство“.

„България има нужда от стабилност. България има нужда от правителство на споделена отговорност, има нужда от двамата партньори (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да бъдат равнопоставени. Смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност към България“, категорична бе Мария Габриел.

След това думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции заедно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не използват епитети. Те показаха истинското си лице снощи“, съобщи той.

„Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие. Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад – преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с международните ни партньори. Второто никъде го няма“, подчерта председателят на ГЕРБ.

„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни. ПП-ДБ веднага да се извиняват и на ГЕРБ, но преди всичко на Мария Габриел“, заяви Борисов.

Коментари на представителите на политическа партия ГЕРБ-СДС след като вчера Мария Габриел върна изпълнения мандат за кабинет на президента Румен Радев. Оказа се, че папката, която вече е в ръцете на президента няма одобрение на ПП-ДБ и на предложените от квотата им за министри.

Малко след 16 часа вчера в президентството се яви само преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предложението за състава на Министерския съвет е само тяхно.

Междувременно обаче президентът вече е подписал указ и така е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в парламента. Това вероятно ще стане още утре.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и сега въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук нататък.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук