МВР поръчка коли

За още една съмнителна поръчка за закупуване на автомобили в МВР от 2017 година сигнализират от Антикорупционния фонд.  Отново са поръчани по-нисък клас високопроходими автомобили. От организацията призовават МВР и ОЛАФ да публикуват цялата документация по спешната финансова помощ от Европейската комисия и свързаните с нея обществени поръчки.

МВР се оказа в центъра на скандал, след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че ведомството трябва да върне над 6 млн. евро. Парите са били отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите. С тях са купени 290 джипа „Грейт Уол“ от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев фирма „Българска автомобилна индустрия“. Според ОЛАФ МВР едностранно е променило критериите и така са купени по-нисък клас коли.

Според ОЛАФ МВР едностранно е променило критериите и така са купени по-нисък клас коли. Въпросният търг е обявен по времето когато служебен министър бе сегашният секретар на държавния глава Румен Радев Пламен Узунов. Процедурата е завършена по времето на втория кабинет на Бойко Борисов.

Според вътрешния министър Христо Терзийски критериите са били променени по искане на съветници на Узунов. По онова време той е шеф на националната полиция,

В още една поръчка за автомобили в МВР се появяват доста неизвестни

Според Антикорупционния фонд обаче занижени критерии и сериозни индикатори за нарушения по Закона за обществените поръчки има и в друга обществена поръчка за купуване на автомобили от 2017 г. Тя отново е по пакет “Спешна помощ” от ЕК за опазване на границите на Европейския Съюз.

Става дума за обявена на 27.03.2017 г.  обществена поръчка за общо 121 автомобила с повишена проходимост. Това показва цялостен преглед на документацията по поръчките, финансирани от спешната финансова помощ на ЕК през 2016 година.

От АКФ са изпратили анализите, включително и установените индикатори за нарушения, на директора на ОЛАФ.

Общо по спешната финансова помощ от ЕК от 2016 – 2017 г. са закупени 420 автомобила с повишена проходимост на обща стойност над 23 млн. лева.

“Въпреки че в последните дни общественото внимание се насочва основно към проверяваната от ОЛАФ обществена поръчка, нашият анализ на документацията показва индикатори за нередности и в друга подобна обществена поръчка за автомобили за МВР”, заявяват от АКФ.

Неясна терминология в споразумението между ЕК и МВР

Споразумението между МВР и ЕК (по т. нар. „Спешна помощ“) е подписано само на английски език. В две точки в споразумението са договорени доставка на общо 420 “all-terrain vehicles” (англ. „автомобил за всякакъв терен“). От тях 350 за нуждите на полицейските управления в граничните райони и 70 за гранична полиция.

Единствено за тези 70 има записани минимални технически изисквания, характерни за високопроходими автомобили. Това са минимум 2000 кубически сантиметра мощност на двигателя, задвижване 4х4 и блокаж на диференциал.

Тъй като съобщението на ОЛАФ изрично споменава нарушения на подписаното споразумение при последващото провеждане на обществените поръчки от АКФ изтъкват, че в този случай терминологията  може да се окаже изключително важна.

Използваният в споразумението термин “all-terrain vehicle” не отговаря на директивите и регламентите на ЕК по категоризация на автомобилите. Правилният термин на английски език e “off-road vehicle”. Преведено в българската версия на актовете на ЕК като “автомобил с повишена проходимост”.

Въпреки този неточен термин в споразумението, от цялостния му текст става ясно, че се договаря обновяване на парка на МВР точно от автомобили с повишена проходимост.

Този извод може да се направи и от договорената сума, която би била необходима за закупуване на именно на автомобили с повишена проходимост.

От Антикорупционния фонд отбелязват, че  All-terrain vehicle (ATV), познато и на български като АТВ, всъщност е друг тип моторно средство за придвижване в пресечени местности. От този тип по-късно по същата програма са закупени 10 броя, които са предоставени на гранична полиция в Ямбол и Драгоман.

Кой печели втората съмнителна поръчка?

Общата стойност на търга по втората съмнителна поръчка в 6,1 млн. лв. без ДДС. Поръчката е разделена на две позиции. 51 коли за националната полиция и 70 за граничната.

По първата печели фирмата „Асебо“ ЕООД, която няма опит в доставка на автомобили. По втората е сключен договор с „Мото Пфое“. Според АКФ прави впечатление, че в условията на поръчката не е било заложено изискване за предишен опит на изпълнителите. Изисква се автомобилите да са нови, но не е посочена след коя година най-рано трябва да са произведени.

В условията е посочено още, че цената ще има 60% тежест при избор на изпълнителя, което означава, че евтината кола задължително ще спечели. Другият сериозен проблем е, че единият победител няма никакъв опит и дори не е казал какви коли ще достави. Фирмата е специализирана в доставки на банков софтуер.

 „Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел“, пишат от организацията.

Поръчките са подписани от шефа на специализираната дирекция Георги Балабанов и са съгласувани с още четирима души от МВР. Сред тях е и настоящият вътрешен министър Христо Терзийски.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!