ОЛАФ European Anti-Fraud Office

6 милиона евро. Това е сумата, която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръчва да бъде възстановена на Европейския съюз от страна на България заради разследване, което предполага злоупотреба с власт в Министерството на вътрешните работи по време на служебното правителство на президента Румен Радев. По-късно обаче от президентството отговориха, че тази новина представлява „груба манипулация”.

За какво става въпрос?

На 23 март 2017 година е сключен договор за  закупуването на нови полицейски автомобили с европейски средства. В този период министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, секретар на президента.

Според сведенията проверката на ОЛАФ

е установила едностранно нарушаване на условията на договора с Европейската комисия за отпуснатите безвъзмездно средства, с които е трябвало да бъдат закупени 350 полицейски автомобила за всякакви терени. Вместо това обаче са били поръчани по-стари автомобили тип SUV.

По случая е сезирана българската прокуратура, като от ОЛАФ припомнят, че компетентните органи на ЕС и на държавите членки са тези, които трябва да вземат решение за последващите мерки.

Отговорът на президенството

Прессекретариатът на държавния глава опровергава публикация в медия, свързана с Пламен Узунов.

В съобщение от прессекретариата заявяват: „Направеното твърдение в статията на вестник „24 часа“ е груба манипулация на фактите. Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г., а не на 23 март 2017 г., както е посочено в материала. Въпросният договор, както и анексът към него, са публикувани на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството. В него министър на вътрешните работи е бил Пламен Узунов“.

От „Дондуков“ 2 изпратиха текста на самия договор, както и на анекса към него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!