Стефан Янев премиер

Президентът Румен Радев потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат. Новината той съобщи, докато представяше отчета си по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

„Считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети, както и да помогне на българските избиратели да имат информиран избор за статуквото и алтернативата“, обясни президентът.

Радев заяви, че ще очаква подкрепа от БСП за кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Според държавния глава социалистическата партия е укрепнала по време на тези четири години.

Румен Радев заяви, че досега никога не се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. При многократните покани към ДПС за консултации Доган никога не се е отзовавал, припомни Радев. На журналистически въпрос как ще коментира 200-те хиляди гласа, които е получил от ДПС при избора му държавен глава Радев заяви, че това е медиен мит.

Президентът отново подчерта, че никога ДПС не са заявявали подкрепа за него и вицепрезидента Илияна Йотова.

В отчета си за изминалата година президентът акцентира върху протестите и пандемията.

2020 -а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна, каза още Радев.

„Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи.

„Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава.

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев.Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страната.

Радев отчете, че водещ приоритет през изминалата година за президентската институция е било отстояването на върховенството на закона.

 

„ Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

 

Президентът препоръча на бъдещите управляващи да постигнат „консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и комепетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности“.

Като приоритети очерта конституционните промени, засягащи съдебната власт, осигуряването на коректното провеждане на изборите, разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, засилване на парламентарния контрол върху правителството, ефективни проверки на имуществото на лицата по високите етажи на властта, реално електронно управление и гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост.

В пресконференцията не участва Йотова, която е заразена с коронавирус.

ДЕБАТИ.БГ публикува цялото изказване на президента Румен Радев по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност, озаглавено „Послание за нова България“

Уважаеми сънародници,

2020-а бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения.

Парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична и задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин.

От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води до разпад на държавността и невъзможност да решим съдбовните задачи пред България: излизане от дълбоката криза; решителни реформи за постигане на висок устойчив темп на развитие, повишаване на благосъстоянието и сигурността на българите и преодоляване на демографския срив; пълноценна европейска интеграция.

Затова най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще попадат в плен на олигархията и ще продължават да са обречени на провал, а страната – да заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот.

За да преодолеем институционалната криза и върнем страната в руслото на закона, за да победим бедността и безправието и съберем най-сетне разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел.

Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или други подобни формулировки.

В очертаната ситуация и необходимостта от непоколебими и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България. Формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок.

В четирите години от мандата си ние не отстъпихме от заявените през 2016 г. принципи. Водени от убежденията ни за законност, справедливост и солидарност, ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България.

Гарантиране на честни и достъпни избори

Честните избори са фундаментът на демокрацията. Необходими са неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес и висока избирателна активност чрез:

 • Актуализация на избирателните списъци;
 • Видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите;
 • 100% машинно гласуване;
 • Дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“;
 • Прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“;
 • Справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.
 • Излъчване на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност

Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна член на ЕС и въобще на една съвременна демократична държава. Моралните качества, културата и компетентността на бъдещите управляващи ще са от решаващо значение за връщане на доверието в институциите, излизане на страната от кризата и за европейската ни интеграция.

Затова предлагаме на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.

Укрепване на държавността и върховенството на правото

Въвеждане на конституционни и законови промени, гарантиращи:

 • Гражданските права и гражданското участие в държавното управление;
 • Независима съдебна власт в служба на справедливостта и обществения интерес; оптимизиране на структурата и функциите на ВСС; ефективна, отговорна и почтена прокуратура; подчинение на магистратите единствено на закона;
 • Ефективно разделение на властите и укрепване на институциите;
 • Прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство;
 • Засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса;

Безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. Ако това не се случи, всяко следващо управление може да продължи да възприема властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат;

Работа на държавните органи и структури за сигурност в полза на обществото и държавния суверенитет.

Разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност и пресичане на злоупотребите с власт и кражбите

Представяне на обосновани разчети за очакваните ефекти при поемане на разходи от страна на правителството и на отчет за постигане на зададените цели;

Засилване ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет, включително с възстановяване на блиц-контрола. Разходване на бюджетен излишък след одобрение от Народното събрание;

Ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот;

Засилване на гражданския контрол чрез: реално електронно управление; прозрачност и отчетност на всички публични разходи; излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на Комисията за защита на конкуренцията; актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях; осветляване на кредитното портфолио на ББР;

Публикуване на всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях. Ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане;

Ясни критерии и публичност при определяне на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, така че проектите да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства.

Гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.

Отношението ни към икономическата, здравната, образователната и социалната политики на управляващите ще определяме както досега: в съответствие с ползата им за отделния човек, обществото и българската природа.

Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи и приоритети при заявяване на своите стратегически намерения, което ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата.

Настоящото послание изразява убежденията ни, от които се водим през целия си мандат, както и волята ни да продължим да работим за нова България. Убедени сме, че без посочените промени големият потенциал на страната ни не може да се оползотвори. Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността; насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции; повишаване на производителността; развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация.

Като президент и вицепрезидент ще продължим усилията си за обединяване на обществото около тези ключови приоритети, за да върнем заедно доверието в държавата, да пречупим негативните тенденции, да победим бедността и безправието и да гарантираме достойното ни място в европейското семейство и бъдещето ни като нация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!