Πлaмeн Узyнoв
На снимката: Пламен Узунов

Секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков ще бъдат разследвани и по доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в който е разкрита измама в МВР за 6 млн. евро, съобщава LEX.BG.

От ОЛАФ обявиха вчера, че са изпратили доклада си на българските власти и препоръчват разследване за злоупотреба със служебно положение от длъжностни лица в МВР във връзка със споразумението за отпускане на безвъзмездни пари по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС за доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

Помощта от ЕС беше осигурена през септември 2016 г., а МВР купи 51 автомобила „VW Tiguan“ и 290 „Great Wall Hover“. ОЛАФ обаче стига до извод, че министерството е нарушило разпоредбите на споразумението като е променило едностранно условията му и една част от колите са SUV, вместо за всякакви терени, каквото е било условието.

Разследването е приключено през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия да бъдат възстановени платените близо 6 млн. евро, а българската прокуратура да прецени дали да започне наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Днес от държавното обвинение обясниха, че още в началото на годината ВКП е изпратила материалите от ОЛАФ на Специализираната прокуратура. Там пък наблюдаващ прокурор е преценил, че те могат да бъдат приобщени към вече започналото разследване за търговия с влияние, по което обвиняеми са Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов, който през 2017 г. беше служебен министър на вътрешните работи.

„Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Прокуратурата обедини получените материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“. Узунов и Бобоков се сдобиха с това обвинение в началото на юли. Според специализираната прокуратура двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

Що се отнася до разследването от доклада на ОЛАФ – по него предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, както и прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица, допълват от държавното обвинение и не изключват да има и други обвинени.

Временният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да даде повече подробности за разследването, но каза, че не е изключено то да бъде поето от бъдещите делегирани европейски прокурори, които предстои да бъдат избрани.

Маджарова каза, че е възможно новото дело да бъде и първото, което делегираните прокурори ще разследват. Европейската прокуратура вече е информирана за разследването.

Пламен Бобоков и брат му Атанас официално са във фокуса на разследващите от края на май, когато станаха обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен в началото на януари срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и от 10 000 лв.

Позицията на двамата е, че активността на прокуратурата е част от сценарий за изземване на бизнеса им от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!