Александър Симов
На снимката: Александър Симов

Преобладаващото мнение сред социалистите е, че биха подкрепили Румен Радев за втори мандат – официално и максимално бързо. Това заяви депутатът Александър Симов пред ДЕБАТИ БГ.

Поводът е вчерашната заявка на президента за втори мандат по време на отчета му на работа през последните 4 години.

„За момента всеки говори от лично качество, защото предстои тромава процедура и никой на този етап, не може да се ангажира с позицията на партията“, уточнява Симов, който не е изненадан от заявката.

Това беше много силен и стойностен мандат, който не бяхме виждали до предишните 5 години. Росен Плевнелиев беше „черна дупка” в историята на българските президенствания, коментира той.

„През 2016-та Румен Радев беше практически неизвестен човек и даже и върху БСП се изсипваха обвинения, че едва ли не издигайки го, се опитва да загроби тези избори, заради неопитен човек в политиката“, припомня социалистът.

Според него пет години по-късно имаме „реален, морален лидер на нацията, който знае как да говори с гласа на недоволството на народа, да стане изразител на всичко онова, което притеснява гражданите. Така че заявката за трети мандат е повече от естествена.

Още от първия миг на своето президенстване, Радев не се примири с ролята на статист.

Като основно постижение на Радев, той определи „извоюването“ на независимостта на президентската институция.

„Превърна я в трибуна, през която гласът на недоволните и смазаните от паяжината на ГЕРБ можеха да видят надежда и лъч светлина, който показва нещо по-различно като път за България“, допълва Симов

Той дава пример с миналата година, когато „изстъпленията на изпълнителната власт спрямо президентската, достигнаха висоти – с нахлуване с маскирани барети в президентството“

„Когато хората излязоха на площада, отвратени от всичко, което се случва и заявиха своето желание за оставка на Борисов и Гешев – Радев беше политикът, в който видяха нещо различно. Това е символът на този президентски мандат. Румен Радев не може да бъде наречен разединител, защото цялата пропагандна машина на управляващата групировка е насочена към това да го изкарат най-зловещият човек и разделител на нацията“, заявява Симов.

Според него именно по темата за отношенията между БСП и Радев има най-много спекулации. „Постоянно някакви пиарки си вадят от бездънните джобове на пропагандата и вкарват БСП и Радев в скандали. Корнелия Нинова няколко пъти обяви, че имам процедури, за взимана на решение дали ще има подкрепа или не. Бяхме оставили решението си за след парламентарните избори. В момента имаме достатъчно други задачи – подреждане на листи, изготвянето на платформа“, допълни той.

„Ако Нинова беше казала, че подкрепяме Радев, щеше да се намерят хиляди „приятели” и медии, които щяха да кажат – ето авторитарната лидерка отново тъпче с токчето по черепа на своята партия“ завърша социалистът като акцентира че скоро се очаква официална позиция.

Вчера президентът Румен Радев потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат.  „Считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети, както и да помогне на българските избиратели да имат информиран избор за статуквото и алтернативата“, обясни президентът.

Той добави, че ще очаква подкрепа от БСП за кандидатурата им с вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Според държавния глава социалистическата партия е укрепнала по време на тези четири години.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!