Джо Байдън

„Нюзуик“

Когато републиканската партия заговори за „компромис“, това означават „предаване“. Байдън не трябва да отстъпва, пише авторитетното американско списание „Нюзуик“. Поводът са разговорите между демократи и републиканци по повод мащабния икономически план на новия президент Джо Байдън за спасяване на икономиката.

Десет републиканци от Сената предложиха законопроект за икономически помощи заради пандемията на стойност от около 600 милиарда долара. Това е по-малко от една трета от плана на Байдън, който предвижда 1,9 трилиона долара. Републиканците обещават подкрепа ако президентът се съгласи.

Предложението им не е компромис. Това би било пълна капитулация. Той намалява директните плащания и помощите за безработица, от които американците отчаяно се нуждаят. Байдън трябва да го отхвърли, се казва в коментар на „Нюзуик“.

Според републиканците Америка не може да си позволи плана на Байдън.

В коментара на изданието обаче, че изтъква, че когато икономиката е в беда, не е време да се притесняваме от твърде много разходи. Най-добрият начин да се намали дългът като дял от икономиката е да накарате икономиката да расте отново, се казва още в анализа.

Освен облекчението на COVID, Байдън очаква и други предложения, като например поправяне на застаряващата инфраструктура и изграждане на нова енергийно ефективна. Това би накарало икономиката да расте още по-бързо в дългосрочен план – допълнително намаляване на дела на дълга, пише още „Нюзуик“ в защита на плановете на новия държавен глава.

Трудно е да се приемат сериозно притесненията на републиканците относно дълга, когато само преди четири години те не са се притеснявали да предприемат едно от най-големите намаления на данъците в историята, най-вече за големите корпорации и супер-богатите, допълва изданието.

Общото богатство на 660 милиардери в Америка е нараснало със зашеметяващите 1,1 трилиона долара от началото на пандемията, което е 40% увеличение. Те сами биха могли да финансират почти целия пакет за помощ за COVID на Байдън и пак да са толкова богати, колкото преди пандемията, пише още „Нюзуик“.

„Гардиън“

Загубите от износа на шотландско уиски след налагане на мита от САЩ са достигнали рекордните 500 милиона британски лири, пише британският вестник „Гардиън“.

Нови данни сочат, че износът на единично малцово шотландско уиски е спаднал с повече от една трета от въвеждането на 25% тарифа през октомври 2019 г.

Първоначално тарифите бяха въведени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, като отмъщение за държавната подкрепа на Европейския съюз, предоставена на Airbus, с продукти, включително шотландско уиски.

Асоциацията на шотландското уиски заяви, че дестилаторите продължават да плащат цената за космически спор, който няма нищо общо с тях.

„Загубите се поемат както от големи, така и от малки производители, които губят продажби и пазарен дял в най-големия и най-ценен пазар в индустрията, който може би никога няма да възстановят“, казват от Асоциацията.

Лидерът на лейбъристите, сър Кийр Стармър, използва вестникарска колона миналия месец, за да призове правителството на Обединеното кралство да преговаря с новата американска администрация на президента Джо Байдън и да отмени тарифите.

Освен незабавното спиране на тарифите, от Асоциацията на шотландското уиски искат и повече подкрепа за индустрията, предвид загубите по време на пандемията от коронавирус.

„Ел паис“

Мадрид може да включи сервитьорите като приоритетна група за ваксиниране срещу  коронавирус.

Според местните власти е важно служителите в заведенията да се ваксинират. В приоритетната група трябва да влязат и други работещи на първа линия като таксиметрови шофьори и касиери в супермаркети.

На теория испанското здравно министерство, а не регионалните правителства, определят приоритетните групи за ваксиниране. Първите хора, които се имунизират, са жители и служители на домове за грижи, следвани от здравните работници на първа линия, друг здравен персонал и хора с нужда от ежедневна помощ, които не живеят в заведения за медико-социални грижи. Следващите групи ще  се ваксиниран по-късно, но все още няма определен график. В зависимост от това колко конкретен е този списък, регионалните служители ще имат повече или по-малко свобода да решат кой ще бъде следващият имунизиран..“

В момента в Мадрид действа вечерен час от 22 час Така е до 8-ми февруари, като заведенията за храна и напитки трябва да затварят в 21.00

Правителството в Мадрид казва, че затварянето на сектора само създава фалити и води до безработица и отбелязва, че регионите, които са предприели тази стъпка, не са успели да ограничат нарастването на случаите на коронавирус.

„Политико“

TikTok е на прицел в Италия, заради смъртта на 10-годишно момиче. Смъртта на детето, което е било фен на популярното приложение за споделяне на видео, накара италианския регулатор за поверителност да предприеме действия.

Докато прокурорите разследват дали Антонела Сикомеро е участвала в предизвикателство в интернет платформата, когато е починала от задушаване, регулаторът нареди на TikTok да спре обработването на личните данни на потребители, чиято възраст е непроверена. Всъщност властите наредиха на TikTok да блокира всички италиански потребители от качване и коментиране на видеоклипове.

Случаят подчертава агресивния подход на Италия към дигиталните компании и нейната готовност да се намеси, за да защити неприкосновеността на личния живот на гражданите, особено когато смята, че самите компании и други държави не правят достатъчно за това.

Съгласно законодателството на ЕС за поверителност задачата на Ирландия е да регулира TikTok, защото там е седалището на компанията в общността. Но италианският регулатор Garante се позова на спешна разпоредба, използвана едва за втори път от влизането в сила на правилата на ЕС за защита на данните през 2018 г., която му позволи да се справи директно с TikTok.

TikTok е в полезрението на италианския регулатор от януари 2020 г., когато за първи път призовава работна група за целия ЕС за справяне с рисковете, които платформата представлява за децата.

Гидо Скорца, чиновникът, отговарящ за защитата на данните в Garante, призна, че смъртта на Сикомеро, чиито обстоятелства все още не са напълно разследвани, ги е подтикнала да предприемат по-нататъшни действия.

Той добави, че TikTok все още не е изпълнил заповедта за спиране на обработката на данни.

„Не сме очаквали мигновена реакция предвид техническите предизвикателства при блокирането на милиони потребители в една държава и глобалния характер на платформата“, каза Скорца. Но той отбеляза, че гратисният период изтича.

TikTok каза, че вече спира акаунтите на деца под 13 години, когато са уведомени за тях и че модераторите проверяват съдържанието, за да идентифицират непълнолетни профили.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!