нови случая

43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали срещу COVID-19. Основна причина е пипсата на сигурност и опасенията от странични ефекти са сред основните причини. Това сочат данните от изледване на „Тренд“.

28% от пълнолетните българи или над милион и половина българи  биха се ваксинирали, почти една трета все още не са решили.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират.

Спрямо образователния статус, сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу COVID-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу COVID-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

Проучването е поръчано от „24 часа“ и е проведено в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!